....................................................................................................................................................................................................

Wednesday, December 29, 2010

ole! ole! malaysia menang 4-2!!!!

wohoo!!!! nasib baik malaysia menang kalau tak dah lama aku kutuk hahahha.... tak ada la... main2 je~~

hahahha... seronok nyer tengok perlawanan tadi.. macam nak tercabut semua organ duduk sorak malaysia... dah tak ingat jiran ke apa... memang semua out la tadi hahahha.... tak penah2 aku berbuat macam ni hohohoho..... abis turun saham meminang aku hahahaha.... joking2~

dah lah waktu lawan kat malaysia sefamily pergi sorak dekat kedai makan dengan fan2 lain... huhuhu kecoh sekampung huhuhu.... tapi sekarang kat rumah... kesian kucing aku tak senang tidur dia... sampaikan dari tidur kat luar terus dia galih ke bilik tidur aku hahaha... tapi yang tak boleh tahan nyer nak jugak pergi dekat toto aku sedangkan tempat tidur dia dah ada... aduish.... pening kepala nak layan CHIPMUNK hahhaa...

walaupun aku tulis seganas ni tapi sebenarnya tak la sekecoh sangat pon... hahahaha.... janji lepas apa nak cakap suda hahaha.... tapi highlight game tu adalah.......jeng jeng jeng...

syafee, ashari, muslim n FAHMI!!!!! hohohoh..... aku dah jadi fan fahmi dah sekarang nih.... memang tabik la kat dia sebab banyak tu dia dapat halang bola dari indon huhuhu..... i like~
tapi entah kenapa waktu lawan dekat indon tu... jerit kuna je lebih hahahaha.... mungkin asyik2 nampak dia je kot yang di-zoom kah3~~ apa2 pon.... memang ada feeling tengok perlawanan tu tadi kui3~ dah tak ada nak complain kena laser2 lagi dah....

hahaha... macam nice je gambar kat atas ni~ dapat dari profile kawan mak huhuhu.... very creative... kui3

so conclusion here that malaysia win!!! congratz malaysia and the team!!! love you'll always!!!

Friday, December 24, 2010

How to Encourage Student Learning | eHow.com

How to Encourage Student Learning | eHow.com

Improve IQ - 17 Ways

Improve IQ - 17 Ways

Rosemary

This common herb may have an effect on the brain when the scent is inhaled. We are waiting for the research, but some people swear that just sniffing rosemary wakes up their brain. It seems safe, so if you have rosemary in your spice rack, give it a try.

Write.

Writing is good for your mind in a number of ways. It is a way to tell your memory what is important, so you'll recall things more easily in the future. It is a way to clarify your thinking. It is a way to exercise your creativity and analytical ability. Diaries, idea-journals, poetry, note-taking and story-writing are all ways to use writing to boost your brain power.

Listen to Mozart.

In a study at the University of California, researchers found that children who studied piano and sang daily in chorus, were much better at solving puzzles, and when tested, scored 80% higher in spatial intelligence than the non-musical group. In another study, 36 students were given three spatial reasoning tests on a standard IQ test. Just before the first test, they listened to Mozart's sonata for Two Pianos in D Major, K. 448 for ten minutes. Before the second test, they listened to a relaxation tape. Before the third, they sat in silence. The average scores for all 36 students: 1st test: 119. 2nd test: 111. 3rd test: 110. Improve iq by nine-points with Mozart!

Avoid foods that cause subtle allergies.

These can include wheat, corn, peanuts and dairy products. Watch yourself to see if you have a problem with any of these. They cause digestive problems and brain fog in some people.

Speed reading.

Contrary to what many believe, your comprehension of material often goes up when you learn to speed-read. You get to learn a lot more in less time, and it is definitely a good brain exercise. A quick lesson? When scanning, read the first and last parts of paragraphs; this is where the important stuff is. Just pick up any book or article now to verify this.

Exercise.

Long term exercise can boost brainpower, which isn't surprising. Anything that affects physical health in a positive way probably helps the brain too. Recent research, though, shows that cognitive function is improved immediately after just ten minutes of aerobic exercise. If you need a brain recharge, you might want to walk up and down the stairs a few times.

Learn more efficiently.

When you decide to learn something, take notes from the start. Leave each "learning session" with a question or two in mind, to create anticipation and curiosity. Take short breaks, so there will be more beginnings and endings to your studies (Things learned at the beginning or ending of a class or session are remembered better).

Use techniques for clear thinking.

Cluttered rooms and offices can contribute to cluttered thinking. Organize a space for mental work. Sigh, stretch, and take a deep breath before you start on a tough mental job. Plan some distraction-free time for brainstorming.

Brain wave entrainment.

The newest brain wave entrainment products are powerful tools for altering your brain function. Some will almost immediately relax you, while others will put your brain waves in a pattern that is most conducive to analytical thinking. For more information on these, you can visit the page on Brain Wave Entrainment.

Creatine.

This is a compound found in meat, used by athletes to help build muscle. Now the evidence is here to show that it helps your brain as well. Proceedings B , a journal published by the Royal Society reports that the research showed improvement in working memory and general intelligence resulting from creatine supplementation. The dose used in the study was 5 grams per day. This is about the level used to boost sports performance, and is as much as you'd normally get in four pounds of meat, according to lead researcher Dr. Caroline Rae.

Talk.

Talking is only good for the brain if you are actually exercising it, of course. Try explaining something that you don't understand very well to a friend, though, and you'll notice that the process of explaining will help you clarify your understanding.

Do something you enjoy.

This is a way to both lower stress and rev up your brain. The key is to do something active. Watching TV doesn't count. Whether it is playing Scrabble or building birdhouses, when you are actively engaged in an activity that you enjoy, you worry less about things and you start to think better.

Adjust your beliefs.

Believe you are smarter, and you'll become smarter. For this, affirmations may work, but even better is evidence. Make a note of your successes. Tell yourself, "Hey, that was really creative," when you do something creative. When you have a good idea, make a note of it. Gather the evidence for your own intelligence and you'll start to experience more of it.

Brain exercises.

Do math in your mind while driving. Think of a new use for everything you see. Almost any brain exercises have the potential to improve IQ and brain function. Regular use of the brain has been shown to generate new neuronal growth, and even halt the decline of mental function that often comes with age.

Model others.

Find others that are creative, intelligent, or very productive. Do what they do, and think what they think. This is a key principle of neuro-linguistic programming. Be careful about taking their advice, though. Successful people often don't really understand why they are successful. Do what they do, not what they say.

Eat fish.

Eating fish actually speeds up brain waves, and improves concentration. Researchers have also found an almost perfect correlation between intake of fish and lowered levels of depression in the various countries of the world. The U.S. has 24 times the incidence of depression as Japan, for example, where fish intake is much higher.

Avoid unnecessary arguments.

When you defend a position too vigorously, especially when it is just to "win" the argument, you invest our ego into it. This is not conducive to the easy acceptance and use of new information. In other words, you put your mind in a rut, and you dig it deeper with each argument. Debate can be a valuable thing, but when the ego takes over, the mind closes a little. This is not a way to improve IQ.

jenis-jenis sahabat

SAHABAT YANG HARUS DIMILIKI

Seorang Yang Bersemangat
Selalu mengatakan "Ya"..Korang takkan teragak-agak na ceritakan pape kat shabat yang jenis ni sbb dia akan selalu mendengar :) good listener la ni :) pas2 dorang akan menyokong ap pon keputusan yg kita buat :)

Penjaga Rahsia
Time korang rase ad sumthing n hal besar and korang na kongsi ngn sahabat korang ni, dia mang seorang yg menyimpan rahsie..korang tayah na jnji2 ke sumpah2 ke ngn dye sbb dye mang akan ttp mulut bak kate pepatah biar pecah di perut jgn pecah di mulut :)

Terima Apa Adanya
Sahabat yang baik akan memberikan pandangan positif meskipun yang disampaikan adalah berita buruk, tanpa ada rasa cemburu atau dengki.

Menyenangkan orang lain
Merupakan sahabat yang spontan dan dapat menyesuaikan diri di mana saja dia pegi pastu apa yg dia buat menyenangkan kite dan orang sekeliling :)

Unik
Bersahabat ngn sume orang ta kire tue , mude , kaya atau miskin, islam ataupon tak yang penting mereka memahami kita dan menerima kita apa adanya.. tade tikam kawan dr belakang :)

Sahabat Yang Harus Dijauhi

Selalu memalukan korang
korang akan salu dgr citer yg bukan2 pasal korang n then kebanyakkan rahsie korang pon terbongkar.. pas2 sahabat jenis cmni taley tgk korang lebey dr dye nnt mst dye malukan korang kat depan kwan2 korang yg lain.. penah kena x

Merampas kekasih korang
sahabat yang mcm ni pon bahaya,,konon2 baik ngn bf kite sbb sng nnt pape hal .. kat depan yela dorang ckp cm 2 kat kite tp kat blkg kite bukan main ag dok ejas bf kite 2 kan .. salunye kwn baik kite pon ad yg mcm ni taw..

Tinggal berjauhan 1 sama lain
yg ni lak kalo korang ad sahabat yang tggl jaoh cm kat luar negara ke luar malaysia ke hahaha mulaa2 yela kwn stgh mati la ap la then lame2 korang akan pasan perangai dye akan berubah sedikit demi sedikit pas2 dye akn ckp ssh na berkawan dlm keadaan yg berjauhan sbb dye memerlukan kasih syg dr kawan baik dye ..

coretan di'copy paste dari:

Thursday, December 23, 2010

terharu


pada birthday aku hari ni, aku sangat terharu dengan kebolehan FACEBOOK nih..... nak tabik sikit boleh tak??...... aku tak kira korang kata aku syok sendiri ke ape ke... yang pasti 70 birthday wishes yang aku dapat dah cukup melted kan hari ni... huhuhu... uwaa~~ ber'sinar2 aku masa tulis post nih hahahahha.... terlebey suda~~ apa2 pon aku terasa nak buat memorial kepada sesiapa yang bagi birthday wishes tuh... tapi banyak sangat so kalau ada yang kurang.... nih dah yang terbaik dah nih~~... huhuhu... but i'll try to make it perfect naa~


faizah - aja - asyira - norra - cha'ah - intan naq - teh - onedy mentari selatan(x tau nme sbnr) - azhad - nisa - teha - tika - ain - huda(my sis) - kak ana - sarimah(my mom) - maira - nurul nabilah - azim - rahmah - nadia - lai ajis - mohd. razif - kak salwa - nash - mohd.afiq - amira syahira - kak fatten jimale - dek aisyah - zakaria - abg ayub - wani wahab - aslam - tengku - amalina - farhani - wirda - diba - kak kogi - fazeera - nady - mira hamim - akma - cnte kamo0 - dyela - ezza - syira 0 - hanis - dila - raihana - yana - kak mina - hariz - hanyzz syazwani - shalini - mus - kak fara - effa a.k.a epok2(hahahaha) - atiqah suradi - ezaty - zul - kak echa(my sis) - aq nanie - kak dya - kechix chix suda - kak ja - sidiq - ismail - wafi - aisyah hamid - datox u.dein - suheeyz sue - zaty - eimy - qistina - leyha - faizah hanis - acun/asrool - aznina - syaidatul - ckgu aisyah - syafiqa - hunny - abuhasan (my father) - moon(my sis) - bahirah - naimah


you guys "THANXS SO MUCH"
saranghae

my endless weekends

moment in life

my weekends never been peaceful.... why?.... because there always endless activities on the weekend thats make my family rarely be home by that moment..... kadang2 tidur kat rumah mak cik sana lah situ lah, jumpa2 parent punya old friends la~.... but i don't say that it was bad.... on the other side, it quite interesting because i could meet various type of people that had quite numerous kind of attitude...... i've learn so much during my weekends......

but something came out my mind when i was looking out of the window when i think about those people..... "then is that mean i would face many more interesting attitude that i have never think of?"... how would i face it?..... are there someone that i could not handle?? and are there someone who will change my life forever???

...... then i stuck..... i don't know how to answer those question..... one thing that came out my mind that said "you'll never know, when you never try".... i would say those words are true but..... as soon i think about it, as complicated it as can be....

and until now i keep that as a mysteryous thought that i had been thinking..... and that shows how life can be so wonderful in its on way.... and also can be a thorns through out my journey.... i take that as my challenge and i'll try to face it with the path i already has.... i'll use all knowledge to get through it...... and finally

thanks ALLAH for making my this life so wonderful~

p/s: grammar lari... no comment~ men cincai je nih huhuhu.....

Tuesday, December 21, 2010

Happy Birthday Song! for kak moon


dah dengar lom lagu kat atas tuh?? kalau dah sedap kan?? huhuhu... sebenarnya nak dedicate lagu nih untuk akak missniera for her 23th birthday on this 21 of december.... huhuhu.... hope she likes it

Monday, December 20, 2010

mary stayed out all night


  • Title: 매리는 외박중 / Maerineun Oebakjoong
  • Also known as: Marry Me, Mary!
  • Genre: Romance, comedy
  • Episodes: 16

synopsis:

Wi Mae Ri is the cheerful, pragmatic daughter of a failed businessman who had grown used to being constantly on the move to escape from debtors. She becomes fast friends with the free-spirited indie singer Kang Moo Kyul when she nearly ran him over in a car. Meanwhile, her father Wi Dae Han is saved from his debtors by his old friend, Jung Suk, who had just returned from considerable success in the Japanese entertainment industry. Jung Suk, who had harboured a secret love for Mae Ri's mother, sets up a deal with Dae Han to have Mae Ri marry his son, Jung In. In her desperate to escape this predicament, Mae Ri begs Moo Kyul to pose as her husband, and finds herself in even more trouble than before when her father proposes a 100-day period in which she has to divide her time equally between Moo Kyul and Jung In, after which she has to decide who to marry.

p/s: must watch... agagagga cute2!

tak online 3 hari....

wah~ ni baru 3 hari tak online... tapi nafsu hati tak senang... ish3~ teruk kan??? apa punya gaya daa~ kalau nak study tapi perangai macam ni.... study kew?..... tapi papepon al kesah nyer sebab nak bagi pengaruh yang baik untuk dek2 sedare 2 orang tuh.... diaorang tu tak pantang umur tapi asyik nak ber-FB jer pagi petang siang malam... waduh2 kalah diri ni kalau dibandingkan.....

dah contoh punya contoh, diaorang kurang la SIKIT ber-FB..... wahahaha misi berjaya!!! namun, apakah daya baruku terdetik mahu online tiba2... HUH~..... "yok ciap2 nk hntar dak2 ni lek bangi"...... say what????!!!!... dengan patuhnya kami sekeluarga menuruti kata2 ayah dan pergi bertolak ke bangi..... wah~ ni dah ayat karangan bm ni... huhuhu.... kalau cikgu baca boleh dapat A tak agak2 nyer??? ~,^???

dalam kete ingatkan nak tido tapi dak2 ni ter-hyper la plak malam2 ni...... oh tidak!!!! apakah dosaku sampai dugaanku sebegini......(dialog drama2 siri... agagagga)...... siap belajar sifir 9 lagi malam tuh... lepas ni kalau diaorang tak pass gak sifir ni tak taula.....

and then, 1 family tidur kat rumah sedara kat situ.... and balik hari ni... sampai pukul 7 lebey gak la~ tapi sebelum tuh... sebelum je sampai rumah kitaorang menyaksikan... "tan taran".... ACCIDENT!.... tak2 korang tak salah baca... memang betulla accident yang korang baca..... nasib baik tak parah cyclist tuh... so tak la jadi mimpi ngeri untuk malam ni..... kay tuje tataa~

p/s: hari ni paling susah nak bukak mate lepas bangun tidur.... tak taula kenapa berat sangat mata nak bukak..... ngantok pun rasanya hari ni paling yang tak dapat di-handle.... jap! adakah ni suatu petanda yang aku dah bebas menjadi babysitter? yaho0!!!!

Korean Drama : My Little Bride part 1 12

Do Re Mi Fa So La Si Do 1 (eng sub)

Baby and Me Movie [1/11]

Thursday, December 16, 2010

to all my followers

'Create

wah~ akhirnya dapat jugak idea untuk buat banner ni.... tapi aku tak kompem la kalau lelaki suke ke tak... macam mane pon banner ni aku khaskan untuk sume follower2 yang follow me.... aku ni tak la rajin sangat nak buat award2 satu per satu... so aku jamak qasar kan sume kepada satu... camne bleh trima tak??? kalau korang nak buat post pasal award ni... aku ada buat html kat sidebar.... tu pon kalau nak la... sesungguhnya siapalah aku ini~ sobs2... agagaga berdrama king lagi.... ingat ni pentas lakonan ke??? ish3~ last words...

WANNA THANKS TO ALL MY FOLLOWERS
LOVE YOU ALL!

p/s: follow me? hahaha ni iklan sabun gak k

100th award!

OMG! aku jadi lucky follower kat blog yang aku follow......
wow! tak sangke leh dapat....
saya ingin berikan ucapan terima kasih kepada ibu bapa, family, kucing2, kure2, kengkawan..... errr........... apakah?~ lebey lak action taken dia hahahaha....

wa~~~ kyyo!!!! kawai!!! cute!!! comel!!!
wah~terharu rasanya bila dapat award jadi follower yang ke 100 ni... tak rudi rugi rasanya jadi follower kak syiela hahaha sebab kiut sangat bangat pict ni... akak ni macam tau2 je aku suke bunny comel2 agagagagga......

THANXS KAK SYIELA!!!!

kak izyan shamba GA: lucky follower

nak tau tak tadi aku nampak apa? tau? tak tau?

u'huh!

ak nampak
tadaa~
nampak interesting arn? sebenarnyer terserempak dengan GA ni sebab masih jalan2 cari kitkatku yang hilang padahal tengah puase boleh lak cari kitkat, tak ke kecur nanti.......
hak milik terpelihara dia sebenarnya kak izyan shamba...... pe mksud shamba?? macam simba(cter lion king) pulak bunyi nyer.... sorry~ tak tau... papepon cuba bayangkan kalau dapat jadi lucky winner tu~ wah best nyer.... felt like walking in the air lah nanti... huhuhu tapi tak mau la bangge2 sebab riak tuh.... tak baik~ kita buat sederhana je... macam indah dalam kayangan? hahaha tak ada lah main2 je...... tapi entah wujud ker tak kayangan tuh... huhu kan dah terpesong jauh dah ni~ ish3......

papepon, PLEZ LET ME BE THE LUCKY FOLLOWER!!
hahha... nampak macam desperate arn? saje je wat drama king kat sini... gelaran aku tu kat kelas... entah kenapa entah budak2 ni letak gelaran macam tuh... buang tebiat kot hahak...

~The Scribbles~: ::Sharing is Caring::

~The Scribbles~: ::Sharing is Caring::: "Morning peeps..:) Kaifa Halukum?...:) I just wanna share a little bit about the cheesecake recipe. Well, I'm just a beginner in the worl..."

Wednesday, December 15, 2010

buat coffee cookie mlm2

hahaha.... disebabkan karenah yang berleluasa oleh 2 orang dek saudara ribenaku... terpaksalah aku ber'BAKING malam ni..... kes nyer mula2 start bila aku buat pastry egg custard yang tak jadi... rasa macam karipap doh daa~ hahahaha...... so bebudak ni tak puas hati bila aku buat pastry tu sowang2... so terpaksa la pujuk diaorang dengan buat cookie~

aish.... nek sepah rumah dibuatnyer.... nasib baik tahap kesabaran ada lagi waktu tuh.... kalau tak dah lama diaorang buat sendiri cookie tuh.... huhuhu... ganas tak?... dah buat tuh, kenalah bake arn kat oven... baru setengah jam tunggu diaorang dah tak tahan..... waduh2~ nampak gayanyer aku terpaksa buat sendiri lah sume saki baki yang belum buat tuh~ uhuk! TT~TT

tapi nasib baik sedap coffee cookie tu~ nyum2~~

tapi nasib baik dak2 ni volunteer nak basuh pinggan.... sejuk perut ibu ni tengok.... TAPI~....... sikit jer yang dak2 nni basuh.... waaaa~ nampak gayanyer aku jugak lah yang kena basuh..... bertimbun pinggan mangkuk yang kena basuh... nek lembut tangan sebab sabun pencuci tuh hahahha...... "lembut ditangan"(iklan~)......

wah~ aku dah tak tahan dah... mau tido... energy dah habis, so nak refill untuk puasa 10 muharram esok.... entah apa lagi lah karenah diaorang esok... so get ready jer la nampaknyer..... fighting!!!

food!

tadi sesaje walking on the blog hahak..... sebab tak tau nak buat ape..... and bila cari punya cari, terjumpa lak post dari hairul@kay.... so dengan rasminya saya menyatakan esok raya wawawa.... tak de la~ sebenarnye nak sesaje gak jawab post diaorang.... pasal FOOD.... haha i like~~ my hobby to! huhuhu......

1. Bagi 3 makanan yg korang paling suka dan sila bagi specific nama makanan tersebut and the way you like it.
a. masakan mak
b. masakan nenek
c. masakan family
.............ngehee...........

2. 2 jenis air apa yg korang paling suker?
a. ice leomn tea (no others!)
b. air tebu/teh (x ley nk pilih slah 1)
c. jus!

3. Which type of food yg korang prefer,pilih 3... malay, chinese, japanese, westren, italian, mexican, arabian?
a. mane y sdap, ak lantak... huhuhu
b. x pasti asal usul my fav food... huhuh
c. x nk kecewakn msakan ngra len klu plih..... keh3 boleh ka~~

4. Apa makanan yg korang paling expert masak?dlm kata lain,xyah tgk resepi tp at the same time bila org lain rasa,org akan kata 'wah!gila sedap'
a. meggi, air, instant food!
b. pasta
c. desert/pastry/baking

5. Semahal mana korang bayar tuk makanan korang?
a. mana yang mampu ketika tu

6. Beri nama restorant favourite.apa makanan kt situ yg paling sedap?
a. rumah mak n family
b. of course PIZZA HUT

7. Ayam, kambing, lembu, itik, burung puyoh, burung wak2, rusa, landak, merpati, ayam denak. mana satu yg korang suker?klu korang ada suke yg lain aku xlist,bgtau je la.
..... meat!.... bashta'....
tapi senanye x der y fav sbb ske sume klu msakan dy sdap... btol x?

8. Restorant/cafe pertama korang dating bersama pasangan anda?dan mkn/minum apa?klu korang ingat la kan?
... hahahha... x men la couple2 ny... sory~
so ak pass qu ni
....tapi byk gak psngan ak.... sb kucing y ak bela dh byk gak.....hahhaha

9. Apa makanan yg selalu remind korang terhadap pasangan korang? kenapa?
ikan.... sbb psangan ku adlah kucing KIKO!
waa~ dy msih ilang sdey nyer..... windu KIKO!!!!!

10. Kalau pegi umah orang,korang brharap org tue hidang apa?
....air....
xkn nk mintak lebey2.... x sopan sungguh!

11. Makanan yg korang mmg xblh nk telan langsung.samada x sedap/tekak korang dh kembang...
...errr~ wat mse ni x der kot....
sb ak baham jer sume psal mkn2 ny, jnji halal~

12. Menu raya yg paling disukai.
air teh! hahahha.....
err..... rendang ngan ketupat palas dap2 gak!

13. Jajan/cekedes favourite?
byk... tp ley plih chachaos, lollipop, asam, etc lah...

14. Beri 2 makanan yg emak korang masak yg korang suka?
huhu of course msakan fav.... daging msak black pper ngan ayam panggang special mak
nyum2~~~

15. Makanan paling pedas yg korang mkn.sapa masak?
ikan bilis msak smbal kicap.....ayah!
arrr... pedas2

16.Korang klu jumpa org yg TAG ni,apa agaknya korang nk hidang/belanja?
pe y dy nk? ais krim bole??

17.Sila TAG 5 org dan paksa mereka buat Tag ini?
....er... cm cian lak nk pkse org wat...
kne tag eh? siyus?

waa.... harap mlm ni mimpi mkanan mcm dlm cter charley n da choclate fctory... owh ngan cter the advnture of meatball... huhhuhu~ bestnyer~~~~ bashta' (in case korang x tau.. mksd dy sedap dlm bhse korea... tp eja y btol no sure la~~)

makna solat

Allah Maha Besar


Doa Iftitah


Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi,dengan suasana lurus dan berserah diridan aku bukan dari golongan orang musyrik.sesungguhnya solatku, Ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam.Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.


Al-Fatihah


Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.Yang maha pemurah lagi maha mengasihani.Yang menguasai hari pembalasan.Hanya Engkaulah yang kami sembahdan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan.Tunjukilah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka, bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.


Bacaan ketika rukuk


Maha Suci TuhanKu Yang Maha Mulia dan dengan segala puji-pujiannya.


Bacaan ketika bangun dari rukuk


Allah mendengar pujian orang yang memujinya.


Bacaan ketika iktidal


Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.


Bacaan ketika sujud


Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.


Bacaan ketika duduk di antara dua sujud


Ya Allah, ampunilah daku, Rahmatilah daku, kayakan daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku, berilah aku hidayah, sihatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.


Bacaan ketika Tahiyat Awal


Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.


Bacaan ketika Tahiyat Akhir


Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya. Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim. Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.


Doa Qunut


Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki. Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan. Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin. Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku. Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan. Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau. Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu. Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi. Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau. Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan. Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau. Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.

"wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup keNerakamu....kami lah hamba yang mengharap belas darimu ."ya allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami .kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia"

p/s: smoge kite sme2 dpt mngamalknnya..ameen...


Monday, December 13, 2010

straight forward person

kengkadang aku tak tahu macam mana orang lain boleh cakap straight forward tanpa memikirkan apa2.... diaorang cakap straight forward and i respect for that....... diaorang tak lah menipu and tak terlalu susah untuk difahami sebab diaorang berani untuk lakukan apa yang diaorang percaya..... arn2???

tapi masih ada seteng sesetengah orang masih tak boleh terima cara orang straight forward ni.... rasa macam sedih jugak la tengok tapi biasalah kehidupan... semua orang lain~ tak ada nyer yang sama..... tapi dalam multi2 orang ni, yang paling menarik perhatian aku adalah orang yang straight forward person sekarang ni.... entah tak tau kenapa tapi diaorang macam ada spotlight gitu bila aku tengok... agagaga.... imaginasi lebey2 lak..

lagi pon for me.. i think i would rather be with someone straight forward and have guts to do whatever they want to.... in positive ways of course..... coz diaorang will help me to discover or menerokai hidup dalam multi angle..... aku ingin sangat bangat nak melihat benda dalam banyak sudut pemikiran.. bukan macam banyak mata, kalau banyak mata mampos lah aku~... tapi ala2~ macam hawking gitu~ wawawawa......... dia boleh lihat suatu benda secara 11 dimensi.... wah~~ bestkan kalau boleh jadi pandai macam tuh?? tapi tak semestinya setiap dimensi tu baik.... macam2 boleh berlaku bila "kun fayakun".... so tak boleh nak cakap apa2 la kalau macam tuh...... huhu.....

ni la stephen hawking... an English theoretical physicist and cosmologist, whose scientific books and public appearances have made him an academic celebrity. Hawking has a neuro-muscular dystrophy that is related to amyotrophic lateral sclerosis, a condition that has progressed over the years and has left him almost completely paralysed. (amik dari wikipedia)

tapi arn.. aku rasa orang straight forward ni lah yang biasanya berjaya.... kenapa? sebab diaorang berani.... berani ape? berani ke depan..... kalau macam tu mesti diaorang berani take the risk jugak arn? hurmmm... jeles bebenar lorh ngan diaorang ni.... rasa macam nak buat kari ayam je.... hahaha

cakap pasal ni rasa macam nak jadi pakar otak pulak agaagaga..... tapi entah kenapa hari ni buang tebiat nak tulis pasal ni~ pelik arn??? ke aku ni dah biol senoneng sejak kebelakang ni??? hurmmm..... e'eh jangan kutuk macam2 lak eh.....

troublesome day

wa~ comel tak? comel kan? hahaha
nilah gambar dari google yang korang tau,
mesti pelik arn kenapa letak gambar ni?
motif sebetul2nya nak tunjukkan yang
hari ni penat SANGAT BANGAT!!!

waduh... hari ni penat giler!! betul dok melayan budak2 kecik ribena sepanjang hari...... ni la first time dapat rasakan kepenatan bila dapat adik lelaki, 2 orang pulak tu... asih~~ naik tanggal part2 badan ni ditarik2 macam main tarik tali.... kang main ultraman dengan diaorang makin suka lak kang....

tak kira pagi petang siang malam, kat jalan kedai surau kereta tandas.... mesti ada je yang boleh diaorang buat main~ nak lari dari diaorang, nanti diaorang ingatkan main sembunyi2... aduish jadi parah situasi ~,~"

lepas tu kalau diaorang sesama sendiri terlebih limit, ada pulak drama pentas free..... gaduh lah, merajuk lah, protes lah tapi last2 masih berkepit jugak kiri kanan macam isi dan kuku...... ohhhh tak paham sungguh~ tapi bagus lah sebab perikatan persaudaraan tuh masih kuat muahahaha......

walau macam mana pun hari ni, entah kenapa penat bebenar melayan karenah2 budak2 ni~ nak kata salah pakai bateri energizer macam tak.... nak kata budak2 ni hyperactive? hurmmm.... boleh jugak la~~ tapi biasanya dapat handle tapi kenapa? katakan kenapa..... wah teringat pulak kat lagu ni ------->


hahaha... kan terpesong sudah~ cmne pon enjoy the life~~~ no matter how hard it is and how troublesome it was.... coz remember everything will be our memories.... precious memories~ ~^~^~

p/s: budak2 ni dah tidur... tula sempat melayan blog ni sekejap kui3... jangan bagitahu diaorang suda...... promise?

[Full MV] Sistar- How dare you


wah~ tak tahu kenapa, tapi beat lagu ni macam up to beat yang boleh buat ak stand up lepas something susah keh3..... perasaan je kot~ well, enjoy ~^~^~

Saturday, December 11, 2010

oink oink dah curi ubi TT~TT


baru hari tu rasa lega sebab tak jumpa oink! oink!
tapi hati ni entah kenapa boleh lak jumpa
mungkin jodoh memang qada' dan qadar kot


kesahnya waktu malam,
tengah khusyuk tengok tv ni~ tetiba dengar bunyi kat laman belakang
bulu dah meremang sebab takut kot2 benda len lak
mula2 hidupkan lampu, tapi tak senyap jugak
kacau mood betul, dah la tengah plot kemuncak cerita kat tv korea ni
last2 pergi lah ngendap.....
ngendap punya ngendap nampak macam daun ditiup angin
pergi la close up, BANG!


rupa2 nya "oink oink"
1st reaction ak bila nampak "oink oink" tu:
"bapak dia besar!"
tengok punya tengok,
rupa2 nya "oink oink" tu tengah menyodok tanah
nak amik ubi yang abah tanam kire2 dalam 3 minggu yang lepas


asihh~~ dah la hari tu dah curi, hari ni pon nak curi jugak ke?
geram jer ni..... last2 nanti kitaorang yang tak dapat makan ubi tu~
rasa macam nak rampas jer ubi tuh dari "oink oink" tu macam tarik tali
tapi apakah daya~ baik hati arn~ so let this one pass la~~
hahak padahal takut nak keluar


lepas tu apa lagi, jakun la~
bukan main seronok duduk tengok "oink oink" tu makan,
rasa macam pengkaji dalam cerita discovery channel lak.... muahahahahaha....
bila dah seronok duduk tengok tuh, mama datang.......
wosh~ kelentang kelentung! gedebang gedebung! mama buat bunyi guna kuali
nak halau "oink oink" punya pasal
rasa macam ada persembahan tarian naga pon ada,
abah pon tak ada waktu tu...
memang riuh sekampung dibuatnya 3 orang penghuni kat dalam rumah...........
pergi lari dari bilik ke bilik, dok ngendap "oink oink" kat luar,
macam explorace gitu~ siap ngan lampu picit tuh..... hahaha


last2 "oink oink" tu lari... laa~ baru perasan rupa2 4 ekor "oink oink" sebenarnya yang datang melawat sambil belajar ubi kat rumah...... warna coklat, saiz memang besar!!! kalau kena rempuh tuh sakit jugak tu...... dah tu pergila tengok diaorang yang semakin pergi dalam kegelapan malam (wahahaa sastra~)

p/s: berpeluh gak lepas penemuan dengan "oink oink" ni hahahaha,
lepas tu arn~ ak terfikir, kalaula orang bukan islam jumpa "oink oink" ni mesti dah boleh makan untuk sebulan, sebab saiz "oink oink" tu macam tak besar pulak arn pastu dikalikan dengan empat.... ish3~~ kenyang2.....

nak buat apa!!!


wadush~
pening betul hari ni, kenapa?
sebab hari ni tak tau nak buat apa.....
tiba2 je jadi biol blurr

bangun2 pergi solat
lepas tu duduk balik kat atas katil
tengok kiri, tengok kanan,
pandang bantal, bantal pandang balik,
tengok kipas, kipas buat don't know je
tengok luar, wah~ makin cerah la
tengok buku, hurmmmm......
nak belajar ke hari ni?
think, think, think~

pergi ke depan.....
nampak tv, nak tengok ke?
hurmmm.......... tak apa la~
huh~ nak buatpe ni???

Friday, December 10, 2010

My Girlfriend is a Gumiho (Korean Drama)




Cha Tae Woong meets a girl (Shin Min Ah) and falls in love with her. The girl is actually a gumiho, a legendary fox with nine tails that eats the livers of humans. When he finds out that she is a gumiho, he ends up doing crazy things to prevent the girl from eating his liver.



korang boleh tngok cter ny kat

wow! they so cute!!! hoy~hoy~

Baby and Me


Joon-soo is a tough 18 year old high school kid that loves to cause trouble. He often gets in fights, once with 17 other guys, but always comes out as the victor. Then one day Joon-soo's parents decides to go out of town. Joon-soo decides then and there to throw a party at his parent's home. He then goes shopping for groceries and comes upon an unexpected surprise. A little toddler sits in a shopping basket wearing the name tag "Han Wooram" and points to Joon-soo as his father! He then takes the baby home and tries to find the baby's real parents. When he can't find the parents, Joon-soo even tries to abandon the baby but always fails. He then takes the kid to school which causes further scandal and a suspension. But during this time an unexpected event occurs between Joon-soo and Woo-ram…

Toshiba show 3DTV without glasses


Toshiba has launched what it claims are the first 3D television sets that do not require special glasses.

The two sets are able to create 3D effects in real time from standard film and television pictures.

The televisions use a special lenticular sheet to create an array of nine overlapping images.

A viewer sees different images with each eye, creating the illusion of a 3D picture.

The system is similar to that used in the Nintendo 3DS handheld console.

Both Toshiba televisions use the Cell processor - originally designed for the PlayStation 3 - to process the pictures.

Masaaki Oosumi, president of Toshiba Visual Products said it was "obviously more natural to watch TV without glasses".

However, the technology requires a person to be sat in an optimal position to see clear 3D images.

The electronics giant suggests a person sits 90cm (35in) from its 20in set and 65cm (25in) from the 12in screen. The picture is also best viewed with a 40-degree "sweet spot" in front of the set.

These limitations are why most manufacturers - including Sony, Samsung and Panasonic - use glasses to generate 3D effects.

These rely on images for each eye being broadcast one after the other in rapid succession.

Filters in the glasses flash on and off in sync with the picture, filtering the correct image to each eye. The brain recombines the image into a 3D picture.

3D TV is still in its infancy, but broadcasters are already ramping up efforts to provide content in the UK.

Last week, Sky launched Europe's first dedicated 3D television channel, whilst Virgin has launched a 3D movie channel.

Toshiba said the smaller version of its new sets will cost about 120,000 yen ($1,400), and the larger one will be double the price. It is also working on a larger 56 inch model.

It said it hoped to sell 1,000 units a month but currently has no plans to sell the sets abroad.

They were unveiled at the Ceatec electronics show in Tokyo, Japan.

http://www.bbc.co.uk/news/technology-11467352

Thursday, December 9, 2010

taman negara!!

wahahaha....
pergi dekat taman negara hari ni,
banyak pokok2 besar ngan akar gantung2
nak jadi tarzan boleh tak? eh jap tarzan laki...
hurmmmm... takkan jadi laki lak?
kalau macam ni jadi jane pon jadilah~



1. woho!.. hari ni 1st time naik bot and seronok3! (hahaha terjakun lak) walaupun hanya seminit pon kira okay la untuk seberang sungai ke taman negara tu.... , huhu pemandu bot tu hensem boleh tahan gak wahaha.... tapi malangnya dia orang asli pahang yang duduk situ daa~ melepas peluang agagagaga....... tengah ketawa r tu, ish3 tak apa sebab : "aiman tak kesah" (iklan tv) tapi kalau kena bedebush! tersedak tanggung la sendiri.... muahahaha


peta taman negara
tengok rasa2 jauh tak kitaorang jalan?

nasib baik tak jumpa oink! oink! ni waktu hiking tadi~~ fiuhh~~

2. aduish~ niat ke taman negara sebenarnya untuk hiking... bukan main beria siap2 waktu pagi tu tapi bila dah mula hiking~ ish3 no comment..... naik tanggal kaki duduk mendaki bukit tu, rasa macam jauh bangat tapi alkesahnya kitaorang cuma hiking 3 km je? say what?!!! kalaulah kaki boleh ada spare part macam Wall-E, memang jauh boleh pergi kot, sampai marikh pon boleh sampai... muahahahaha..... (tipu r tuh)



3. canopy walk: wahh~ so long! so great! so fun! and ....... "shrek i'm looking down!"......ARGHHH!!!! SO HIGH!!!..... gayat bangat!!! asal la dia gantung jambatan ni tinggi sangat oitt!!! felt like falling la..... but no, no, and no! tak nak tengok bawah lagi.... cukup suda~ serik3~~ lagi2 ada orang kat belakang jalan tak macam monster lak arn..... abis goyang sebatu canopy walk tu... asihhh~ rosak mood nak jerit kuat2 dalam hutan.... baru ingat nak panggil sepupu sepapat aku monyet2 kat situ.. ishhh~~~ tapi arn... lepas jalan and jalan cari pasal kat situ, tetiba terberhenti, kenapa? sebab tetiba jalan tu dia ganti lak dengan tangga...???...... omo! 1st time nampak canopy tangga? seram dia tak macam meremang lak arn curam dia~ memang jerit habisla setiap kali goyang bila lalu turun tangga tu~ abis turun darah tinggi hahaha.... (tipu lagi)



4. hujan?: alamak... hujan la pulak! dah la masih atas canopy walk lagi ni.... wahahaha terperangkap la kat sini nampak gayanya kat tempat perhentian canopy tu~ habis epal dibedal, habis wafer apollo dilanyap, tak berhenti2 lak hujan ni.... kang nyanyi lagu "rain, rain go away - barney" lak kang~..... seram terus ribut petir je nanti.... dah sejuk dah ni kat atas ni~~~ oh what to do? what to do?

5. balik: hurray! 1 kesyukuran bila dengar perkataan balik tu muahahaha..... tapi sebelum tu kena turun bukit dulu, hiking lagi! aishh.....~~ rasa macam nak mengelunsur jer dari atas bukit sampai bawah..... dah sekian2 hiking masuk la kereta, makan lak snek2 and roti sebelum balik (makan lagi~), and bila perut dah full tank, kriugh~ kriugh~ la nampak gayanya dalam kereta tu..... kesian abah kena pandu sorang2 ke rumah, mula2 niat baik nak temankan abah masa mandu.... tapi mata dah terpengaruh dengan alam mimpi... nak buat macam mana lagi, tido jer la~ huhuhu