....................................................................................................................................................................................................

Friday, February 18, 2011

renungan bersama

Dalam sebuah pernyataan yang lain , Nabi SAW bersabda yang bermaksud : "Sesiapa yang memiliki tiga perkara ini akan dapat merasai kemanisan iman , iaitu cinta kepada ALLAH dan Rasul lebih daripada segala-galanya . Kedua , menyintai seseorang kerana ALLAH dan takut kembali kepada kekufuran setelah ALLAH menyelamatkannya seperti dia benci untuk dilemparkan dalam api neraka yang panas ." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) ..
.
.
Kita hendaklah membuktikan kecintaan kepada Nabi SAW dengan mempamerkan jalan hidup yang menepati susur galur sunahnya dan sentiasa memperbanyakkan bacaan selawat kerana inilah mekanisme yang terbaik menjadikan diri kita benar-benar cintakan baginda . Hidup berkeluarga seperti yang dipandukannya . Hidup bermuamalat juga menuruti jalan yang dipamerkan Rasulullah SAW ..
.
.

Begitu juga dengan akhlak diri seharusnya sejajar dengan akhlak mulia kerana Nabi SAW tidak pernah putus berpesan mengenai perlunya kita berkhlak mulia itu . Sabda Nabi SAW dan ingatlah kata-kata baginda ini sepanjang hayat dikandung badan : " Sesungguhnya orang yang paling aku cintai dan paling dekat tempat duduknya dariku pada hari Kiamat adalah orang yang paling baik akhlaknya ." (Hadis Riwayat At-Tirmidzi)

renung2kn lah~ selamat beramal!!!

nk tag:

p/s: thnxs to syafiq coz sebarkn hadis ni kat bloggy dy....

2 comments:

  1. alhmdulillah~nice info~cipa dtg bwk award..amek tau!

    http://nurfazilaharsat.blogspot.com/2011/02/award-utk-sume-follower-cipa.html

    ReplyDelete