....................................................................................................................................................................................................

Sunday, July 31, 2011

Ramadhan sudah mai lagi.... sukanya!


Indah kan Ramadhan??
tak tau kenapa tapi bila nak dekat2 puasa nih rasa teruje lak... kui3.. maybe sebab Syaitan diikat kot... tula baru terasanya ketenangan di jiwa rohaniku... cewah~ ayat berbunga- bunga!

hahaha... bila flash back, nampak sangat selama nih perangai cam "tut tut" jep... astaghfirullah~~

tapi serious! to all my blog reader or anyone blogwalking....
waktu bulan puasa nih cuba la try tengok kiri, kanan, depan, belakang, atas, bawah and 360 degree angle yang korang boleh buat utk selami keindahan suasana Ramadhan... memang lain lorh wa cakap sama-mu~

tak taula tapi thats only my opinion sebab hambo seorang yang suka tengok view2 yang .......(*tengah fikir*)....... entah la nak cakap macam mana yep... maybe langit kot...... jap ke bunga yep?? oh entah apa2 la... yang pasti mana2 view alam yang korang suka..

.:for example macam ni:.

sebab korang pasti akan rasa tenang and rasa penat mesti akan hilang! tapi sambil2 tuh... jangan lupa puji Allah macam .. ~subhanallah~.. sikit2.. tapi kalau banyak2 lagi A++!! tapi bagi orang yang sama taraf sama hambo... sikit2 and yang termampu tuh lebih baik daripada tak pernah langsung... dapat la pahala sikit sebanyak nanti.... insyaallah~

so, selamat mencuba dan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN!!

Sunday, July 17, 2011

kuasa optimistic pororu ! haa~.......

siapa sokong untuk kita sentiasa optimistic??
" SAYA! SAYA! "
hahhaa... bagus anak mak~~

memang la korang semua sudah terang lagi bersuluh tau... tapi hambo Allah sorang nih tetiba tergerak instict utk ce-citer pasal hal ni..... sebab hambo baru je habis tenuk tengok satu story yang best teramat bangat... hohoho... -for me lah at least- ...... tapi tak ingat lak tajuk dy apa, tak sempat nak belek title dy .... maybe tajuk dy magic boy kot.... ntah la... dy ce-citer chinese kat tv..... main layan je senanya.... zass~~~ tak sangka best lak... hahaha... moral kat sini don't judge a book by it's cover..... (ok~ cam tak dek kaitan langsung...).....

pape-pon kite dah lari dari subjek skrang ni.... okay... maybe konon2 nye la ada orang tanya "ape tu optimistic?"..... klo orang yang tanya tuh orang yang suke online confirm hambo soh dy ge google translate or etc.... tapi klo orang tu tanye face to face (not facebook okay~).... humm.... hambo sorang ny akn cakap "optimistic adalah seseorang yang sentiasa berfikiran baik or positive thinking dimana seseorang itu tidak memikirkan perkara negative akan perkara yang di bincangkan atau tidak membuat spekulasi negative terhadap sesuatu" sambil meletakkan tangan di dada dan mata pandang ke atas......... klo orang tu tak puas hati dengan statement hambo, hombo akan dok bilang kepada orang itu! pergilah hang bukak kamus sne check sendiri and cari jawapan-mu... wawawa.... jahatnye hambo..... ~,~



tapi klo keng-korang nak tau.... optimistic ni ada super power wo~~ kita boleh jadi super(man/woman), kita boleh jadi jutawan, kita boleh berhubung dgn alien, kita boleh cakap dengan berok or gorila <----- sebagaimana yang hambo dok selalo buat..... ops~ terlepas suda..... and macam2 ado lah...... tapi kalau nak jadi superman tuh jangan lah sampai terjun bangunan... tu buang tebiat nama0nye tu..... so jangan buat kay sebab nt msok news paper lak.... abes jatuh saham hantaran meminang nanti... agagagga.....

lagi pon optimistic nih... boleh membuatkan kita bahagia tau~~ tapi bukan sampai tahap hospital bahagia kat tanjung rambutan nun sne tu....... dy bahagia di dunie and insyaallah di akhirat nanti... amin~~..... kite un never stress la wa ngomong sama mu...... sebab kite mek good side only.... so x dep la problem rite?? jap pe hambo melalot nih... dah tak tentu pasal dah jadinye... dah la! dah la! hambo ngantok... mao dehydration hibernation dulu... kay pye2.....


p/s: long bebenor hambo tulis yep... maap la... jarang gak hambo tertulis long nih.... huhuhu... okay la assalamualaikum...(alamak lpe nk bgi salam kat awal esei ni tdi!!)

baru kusedar

from the post y sblom nih (http://fluffy-nie.blogspot.com/2011/07/pening-betul.html) baru aku sedar diri aku macam mana......

rupa2 nye.... aku sedang tipu diri sendiri.... walaupon aku masih tak pasti dengan apa sebenarnya yang aku tipu diri sendiri tu...... tapi apa2 pon aku tak pernah sedar sebelum ni pasal ni.... dan patutlah aku rasa cepat penat dengan benda2 macam ni..... and that's why i need to change and turn over a new leaf...... tapi bila fikir2 balik... kenapa aku boleh tipu diri sendiri yep? sejak bila aku boleh jadi gitu? hurm..... tak nafikan lah.... pasal benda2 otak berjalan memang susah nak tafsir... tapi lain lah kalau otak pentafsir tu genius kan..... huhu memang tabik spring dengan orang macam gitu...



but then... aku terfikir balik... macam mana aku nak berubah kalau aku tak pasti benda apa yang nak diubahkan sedangkan benda tu memang patut aku ubah sekarang sebab takut dia tak boleh diubah nanti! ha! amik ko... terbelit lidah......

huuuuu~~~ i guest the best way is to get back on my path and put this things aside first and focus, FOCUS, FOCUS! in my exam..... and don't forget to always remember Allah... even tough for a second... it better that way than never remember him at all....


okay assalamualaikum...... adiyos amigos....

pening betul

assalamualaikum.... huhu....
hari ni ada 3 org sahabat yang skipping tuition addmath for about an hour or so to discuss about mental problem hahaha..... betuah x kitrang?? sampaikn sumer member kat klaz cari....


tahap pening nye discussion tu kalah orang koperat wo~~ ntah la.... maybe sebab setiap orang ada beban dyrang sendiri..... and time tula sume bnde spill out of their mouth during that hour...... so mmg ssh nk cari conclusion or problem solution psal mental problem tu... smpikn byk gak la ktrang b'debat kat klaz "di rahsiekn nama" tu..... tp papepon nak tekankn kat sini senanya bkn psal suruh orang skipping klaz...... tu no way korang boleh contohi... tp b'dsarkn pengalaman y d'lalui.... setiap and titik peluhnya kami...(LOL! ayt gramatis btol).... nak bagi la se sikit moral of the story:

1. kalau korang x ade problem... so jgn cari problem
2. kalau nk b'tndak... fikir 2-3 kali
3. TAK BAIK MENIPU.....
4. jadilah seorang yang kuat dan bermotivasi
5. perlu ada moto dlm diri and niat y mantap~~ bak kate terbaek~~!!
6. persahabatan perlu d'jaga antara persaudaraan islam or sebaliknye
7. jangan terlalu menyalahkan diri
8. kena menyelesaikan masalah or tension... tok kite HAPPY! wot! wot!
9. kena selalu berfikiran positif and logic...... nih paling penting


but papepon... jangan lupa tok kembali kpd Allah kalau rasa diri tu dah jauh dgn-NYA

p/s: haha teringat kejadian curahan tangisan oleh AJ kat depan mate... muahahahha.... sepatotnye kena rakam waktu tu... huhu....

okay.... assalamualaikum.... chow wow dlu kay... zass~

Monday, July 4, 2011

my dream guy


today i'm gonna talk about something special..... since some peoples had asked me about it then the criteria of my dream guy are:

the one that sweet and gentle.... had very strong iman..... someone that passionate about his work but crazy-happy guy during casual time...... someone funny..... optimistic.... kid-like attitude..... really respect old people..... someone that can make my parent happy and befriend with them...... always caring for me.... adorable.... someone that can make me happy.... have a interesting eyes..... nice hair.....

my dream date lak.... haha malu la plak rse:
after marrige: cycling at park while holding a balloons..... watching fireworks...... going to the theme park and had fun there..... eating ice cream at the park...... playing swing together...... cleaning house together.... laying in the grass while watching the sky..... piggy back.... travelling


i don't know the rest but..... that all i had in mind right now.... others will came slowly another time.... huhuhu.... aa~~~ this embarrassing..... (blush2~~)