....................................................................................................................................................................................................

Tuesday, December 25, 2012

smkjpdelta'94 small reunion: wish to meet ALL of them

yeah , again , Alhamdulillah den dapat join smkjpdelta'94 small reunion kat KFC . ada yang berubah ada yang maintain tapi yang penting happy jumpa diaorang semua . haha susah kot nak jumpa dyrang nih . tapi sayangnya hajar terpaksa balik awal because of emergency . oh jumpa gak farehah secara kebetulan di situ . huhu . awesome :)

 annoying syamil . waji . timah . ain . me . pikah . zarul . wafie
(melaka) . (segamat) . (jengka) . (kuantan) . (petaling.J) . (petaling.J) . (dungun) . (batu pahat)

lovely hajar 
(p.pinang)

farehah 
(shah alam)

walaupon macam'' jadi tadi dengan jumpa ex-schoolmate smkjp2 and unexpected calls yang bagai tapi i still have my moments . Alhamdulillah . haha you know what, i have a wish : to meet All my friends sebelum aku pindah ke tempat lain . sebab aku tau , lepas pindah dah susah nak jumpa , aku nak cherish betul" my teenage life supaya boleh cerita kat anak'' aku nanti . hakhak gila tak reason aku ?? tapi betul lah . i want to complete my lifetime story nicely , so that i can write a good 'story' in dunia n akhirat nanti . Insyaallah

i'm an engineer to be

i wouldn't want to lose myself again

berhabuk, berkulat, berdebu, sekalian ber lah terjadi kat blog nih . huhu . lamo den tak update sejak masuk study , bukan tak dop masa tapi sebab ke-kura-an wifi di tempat study menyebabkan den malas nak beronline . ngehehe . baik tak ?? tapi kat sana jela tak online . kalau kat  rumah , hambik , sampai berapa pagi ngadap lappy jek . haish ~ xpatot xpatot (nada gopal boboiboy) 

just wanna share what's on my mind right now , 
aku , macam mana orang pandang aku ? macam mana Allah pandang aku ? macam mana aku pandang diri aku sendiri .

aku selalu risau pasal hal remeh temeh macam ni , tapi pasal Allah tak remeh la , sampai once , aku pernah jatuh kedalam zaman kegelapan aku dimana i feel so small , feel unwanted , feel . . . . let's just say aku memang tahap lost at that moment .

and you know what ? i don't care now , i don't care what community want to say about me because that IS me !! if diaorang tak suka aku then pandai'' jauhkan diri dari aku , pasti ada reason aku lahir kat dunia nih .

you know what , i had it ! i feed up with it to please every single one around me , yes , i'm may not be a good girl but cermin diri sendiri . tengok orang tuh untuk amik pengajaran untuk diri sendiri . bukan makin nak jatuhkan orang tuh . why you have to be so mean ??

right now , i'm just happy to be me , i'm the one that would strive everything that i wanted . i'm the one who will jump when i wanna jump . i who dares to find the inspirations anywhere on earth . this world is just perfect as it is . there're many miracles and wonderful knowledge somewhere out there that created by Allah to be search for .

so , why should i think about hates and cruel things all the time when i've got tons of other great things to search for , to think for . as long aku tak langgar hukum syara' then i'm gonna do it . i'm gonna strive it no matter what . the past is something that can be learnt from and the present is the moment to choose our future , future is the one we have to strive for . to strive for kebahgiaan dunia and akhirat .

"we should not regret what we had lost 
but we should celebrating what we have found "

i'm an engineer to be .

Friday, May 18, 2012

langkawi mai ~

Assalamualaikum,

11-14 hari bulan haritu hambo alhamdulillah telah meninggalkan jejak kaki dan waste product di tourist attraction kat Malaysia tercinta ni a.k.a pulau Langkawi !! wee ~~ haha . pulau Langkawi sangat awesome view dia , teringat time kat pulau bidong dulu . pulau dia sangat banyak and tak silap hambo ada nama pulau tu pulau kasut ?? haha , nama memang sesuai r dengan bentuk pulau tuh . memang sebijik bentuk kasut . tapi sayangnya saiznya bukan saizku jadi tak boleh nak pakai , haha (dah start melalot .... lupekan ~)

okay , sebenarnya hamba suka holiday and jalan-jalan ni , especially kalau melibatkan outdoors dan nature , dengan bentuk muka bumi langkawi ni , hambo mengharapkan banyak aktiviti yang thrilling untuk dicuba ........ tapi , sayangnya time trip tu , aktivitinya banyak berSHOPping . and i was like : "WHAT THE ??" ... =.='' (help me !)

i can say that i like shopping but not shop till you drop . and because of that , hambo terasa sangat boring menunggu orang lain ber-shopping sakan kat sana , maklumla , nih trip berkumpulan punyer kan ..... aigoo ~ berjanggut beruban hambo duduk bertapa dalam bas menunggu orang lain for the next trip. but dalam trip tuh , tak lah semuanya boring , ada fun part gak ..... especially time berposing horeey-horeey dekat depan helang tu hah ~ hahaks . kitaorang berposing mengalahkan tourist yang lain . memang lawak la what we did . hehe , but it was my fun memories !! it's priceless !! huhu , kitaorang lawat gak makam mahsuri and iklim geoforest park . best woo !!! terasa nak pergi lagi sebab tak puas kalau holiday dalam group banyak family  nih . kalau family hambo je best . hahaks .


jangan dilupa juga cable car kat sini , pergh ! memang father of all the curamness lah . hahaha . dah lah time hambo pergi tu angin kuat , memang berucap tak berhenti-henti hambo kat dalam cable car tu . haha , but the view were great ! just hambo sedih sebab tak dapat lalu kat bridge tu . dia close for maintenance . sobs , tak pela tak ada rezeki ..... huhuhu


and paling pasti aku paling pelik dengan mee hailam kat langkawi nih , ce citer camni , ada lah satu kedai tu , hambo order mee hailam tapi dapat macam mee ladna ?? ..... lagi sekali "what the ??" . haha , lepas tu hambo tanya , nih mee ladna ke ? and then dia balas , tak lah nih mee hailam , kalau mee ladna sauce dia macam kicap tu . and for the thrid time .... "what the ??" ... bukankah itu terbalik namanya ?? hahaha , xpela , maybe nih trend mee orang utara . hambo layan jela , perut kenyang and i'm happy !! wee ~~~

{tak ke macam mee ladna ni ?}

tu jela kot for now , malas nak berkarangan disini panjang-panjang , so , CHOW !!

Friday, May 11, 2012

ARAB-ku yang teramat roller coaster

assalamualaikum ,

okay anak-anak , ibu sedang belajar arab sekarang ni . weee ~~~ (apakah ?!)

like seriously , i'm totally freak out about the up coming APT . What should i do ? right now , i'm struggling to learn arabic . like seriously . ME ? ARABIC ? i hope i don't messed up the language . wee ~~~ besides , for now , i'm depending on A book to learn arabic before i would take classes with my former teacher at school . i'm going to be a school kid AGAIN ! back to school baby !!

*sigh* you guys , wish me luck . verry berry luck ! because right now , i think only luck can help me through the APT .

besides , setiap exams yang aku sebut dulu (here) semuanya penting untuk decide-kan kitaorang amik foundation berapa lama . kalau PRO dapatlah foundation setahun , kalau biasa-biasa dapat 1 tahun 1/2 , and kalau totally amateur akan diANUGERAHkan 2 tahun . wee ~~~ aku kalau boleh tak mau 2 tahun , 1 and 1/2 year pon jadilah . sebab aku tak mau lama-lama sangat study nih . sobs . but , semua tuh qada and qadar yang aku tak tahu . so , i can't just hoping it , i must work for it .
HWAITING !! I CAN DO IT !! I CAN MASTER IT !!! i CAN'T GIVE UP !! OYEAHH !!!

debaran terasa !

Assalamualaikum ,

OMG ! and alhamdulillah . . . result UPU sudah keluar ye adik-adik , muahaha .
At first , aku memang blur and tak ada feeling dengan result yang akan keluar , aku tengok my friends semuanya cuak . Aku risau jugak kalau tetibe aku seorang je yang abnormal tak rasa apa-apa pasal benda alah nih . But , "whatever" ~~ . muahaha . . . . however , we got to do what we have to do  . . . and the result is . . . JENG JENG JENG !!



SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN PELAJAR
KE IPTA/Politeknik Premier
SESI AKADEMIK 2012/2013
LEPASAN SPM/SETARAF


NO. KAD PENGENALAN/MYKAD:94**********
NAMA:(nama hambo ^.^)

TAHNIAH!
Anda telah berjaya ditawarkan program pengajian seperti berikut:
KOD PROGRAM:Y0400 
NAMA PROGRAM PENGAJIAN:ASASI KEJURUTERAAN DAN SAINS KOMPUTER (Bumiputera sahaja)
:UIAM - UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA (UIAM)
URL SURAT TAWARAN:
CATATAN : Calon boleh mencapai Surat Tawaran melalui Laman Web IPTA/Politeknik Premier mulai08 Mei 2012 dan calon WAJIB mengesahkan SETUJU TERIMA TAWARAN sebelum 15 Mei 2012.
SURAT TAWARAN BANTUAN ASASI IPTA : 

Sumber:
Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi (BPKP JPT),
Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia


and i was like :
{un-described}

okay ~~ i wasn't expected that i would get a engineering course ?!! it's the most avoidable subject for me !! ARK ?!! But ALHAMDULILLAH , i've got a foundation . i might change my course , just MIGHT ! But i think i would not change it because my instinct say so . wee ~~

after surveying my 'school' , i think UIAM awesome . hahaks . but i'm still not in my comfort zone as i found out that my friends and me will be taking a test . THREE tests : EPT (english placement test) , APT (arabic placement test) and TEnT (tilawah test) .
*sigh* {one problem solved, another to go}

you know what , i'm not really good at any of this . aku cuma seorang yang biasa-biasa sahaja , so , when i think about the challenges or saingan aku nanti . . . . i was So FREAK OUT !!! AAAAA !! mama help me !! abah help me !! ALLAH help me !!

aku dah la tak ada langsung basic arab untuk APT nanti . WHAT should i DO !!! *panicking*



Friday, April 20, 2012

my first deface ! wee ~


uwaahh ! Assalamualaikum !!

NGUAHAHAHA............ ak sangat seronok !! sebab this is my first time making my own deface from scratch ! maybe ak terlalu jakun untuk 'ripple tank' pasal nih sedangkan ramai lagi yang PRO kat luar sane . but walaupon tak seberapa deface ak , ak tak kire !! ak sangat seronok making it !! hahahahah . tu je nak cakap sebenarnya . so pye'' , ak ngantok ! sayonara everybody !!

this is my deface : http://www.inputandanalysis.com/e.html
kalau korang nak blajar deface ley tanye master nih : http://milokurangsusu.blogspot.com/

Tuesday, April 17, 2012

coret coret ak dan family

nama ak tak akan dedahkan , just gambar sahaja .

- kakak pertama
- dia seorang yang sporting dan lasak . kalau nak sempoi dan simple , dialah calon yang sesuai tok ak join .
- dia nih boleh lah ~ dikatakan bertanggungjawab sebagai anak sulong . just masalah dia , suka shopping just like my mother . HAHA . they share the same interest i guess . especially about 'vintage' . HOH , sungguhku tak paham . 
- kalau ada problem tentang life ak suka tanya dia sebab dia lebih experiences dari kami ber-3 . lagipon , she knows how hard life can be . maklumlah , dah banyak dugaan dia terima sampailah ke alam kerja nih .
- hati dia kuat , but once dia stick on something . susah nak ganggu pegangan dia dan dia agak sensitive sikit , tu ak x berani nak cakap banyak HAHA . takut kena plak dengan dia nanti . but , slow talk works with her . she has a good heart (like me !)
- dia sangat minat baking , crafting DIY dan dia jugak lah yang banyak menggalakkan ak try buat craft itu ini . banyak ak belajar dari dia just recipe cheesecake dia ak tak pass lagi nak buat . HAHA mesti terbantatlah , termanis lah ~ haish cobaan labu betul .
- ak paling suka naik kereta dengan dia sebab dia drive macam F1 racer . bak kate ayah , drive macam KL-ian (orang KL jangan terasa pulak baca nih , nih just base on my point of view) woot ! woot 

i learned from her :
learn to be strong , tough and flexible with my surrounding 



- kakak ke-2
- dia nih more to islamic from my point of view , and because of that i love to ask about religious stuff with her . and she would share a bit of much she knows . mostly nasihat dia sangat berguna cause she gave me quite a lots about the details . yes ! she's quite perfectionist
- kalau terasa nak hidup so-so dan tenang ak suka dengan dia . lagi'' time nak tengok awan sama'' she's my bestfriend at that time . 
- akak ak nih jugak banyak cakap especially time mengemas . HAHA . but time makan mostly she's the one that would be un-notice to be around the table : she would just eat quietly at the corner unless she want us to pass something .
- dia nih the most suitable maid suri rumah among us sebab she have those mother-like-personality and i love to bully her (in good ways i guess) HAHA . lagipun , dia sangat rajin dalam hal'' macam ni berbanding ak . tuh yang amik kesempatan tuh . LOLs
- she's very creative persons like my other sisters , tapi dia paling menonjol lah kot especially pasal design but right now she's furthering microbiology kat USA . sobs , miss her
- dia jugak sensitive , kalau ber-skype dengan dia , tak sah kalau dia tak nangis . maybe sebab dia rindu kitaorang kot . yela ~ dia dah hampir 2 tahun tak balik Malaysia . mana tak nye kan . 

i learned from her :
learn to be more respectful and be grateful with my life


- my third sis 
- she's very happy go lucky type i guess among us . it hard to shut her mouth sometimes . HAHA . but once she started to emo , it could be quite scary for me . LOLs . tapi ak suka cari pasal dengan dia cause it is FUN ! ngehehe *gelak jahat*
- kalau ak nak gila'' dan berkorean , dia calon yang ngam sekali . HAHA
- dia nih tau amik hati orang dan menjaga hati orang . lagi'' time tengah tegang , ada'' jela action yang dia amik . sometimes , i admire her for that . just sometimes ok , kasi highlight di situ . haha
- dia nih agak nerdy that love books and she love bio-chem (!) , that's why she further medics now . i was just like "say what ?!!"
- kalau dengan dia , i love to share story about my secret (opps) haha tapi ak tak heran sebab secret ke tak , family comes first . they know all about my secret . but kalau pasal OPPA korean , ak dengan dia just share sama'' jela . family members yang lain tak minat sangat
- kalau dengan dia jela ak asik terkantoi nangis . did she can sniff my tears ?? kenapa every time ak nak nangis secretly she knows ?? ayoyo ~ habis hilang cool ak .
- dia juga paling senang paham ak sebab jarak lahir ak dengan dia tak lah jauh beza sangat berbanding dengan akak'' yang lain . lagipon , dia jugaklah yang banyak jaga ak time kecik'' dulu , time sekolah rendah masak sardin dengan sayur bening . HOHO memang ak tak dapat lupa . 

i learned from her :
learn to be more playful with my age and happy go lucky


coret coret kisah ak dan mereka



HAJAR : si penggila
- budak paling annoying pernah ak jumpa but still FUN bersama kamo0 yang tersayang . auwww ~ 
- cara dia meng-handle kucing amat meggerunkan . especially kalau dia pegang roro . risau macam nak beranak ak dibuatnya . hahaha . 
- seorang yang gila'' (tahap maximum) , poyo dan hidup dengan selamba ya ya
- dia mempunyai aura seronok dan fun . dia suka merempit dengan motornya dengan cara berhemah . haha . once dia dah lambat ke sekolah . u will never know dia speeding sampai berapa . 
- dia x suka dikongkong . favourite dia suka hidup carefree but dia seorang anak yang patuh . mak dia sangat sporting , ak suka sleep over rumah dia . HAHA
- dia nih memahami dan suka motivasikan orang lain . selagi ade ruang kosong untuk dia mebebel bagi pendapat dan pandangan dia kat orang lain , selagi tulah dia akan mencelah . NGUAHAHA but kalau motivasi pasal pelajaran , hmmm ...... susah nak cakap . (no heart feeling okay ?)
- dia berani dan berkomitmen tinggi dalam hal yang dia suka . once dia dah start suka something . ak nasihatkan janganlah stop kanak'' ribena macam dia . 

yang ak belajar dari dia :
"bersikap berani dan outspoken once in a while is the best action u could done"



TIKAH : penyelamat keadaan 
- dia ni susah sket nak cakap , hmmm . maybe seseorang yang walking in the air (?) sebab dia seorang yang pandai dengan perasaan dia .
- as u know orang yang pandai dengan perasaan ni agak sensitive but tahap ke-sensitive-an dia ak still dapat handle . NGUAHAHA
- dia nih sangat faham dengan emosi ak yang tak tentu arah nih . kalau ak perlukan nasihat pasal feeling , ak suke share dengan dia . sebab ak x perlu cakap banyak tok dia paham perasaan ak .
- dia sangat macam keibuan . boleh dikatakan macam ibu mithali . pandai masak sama macam hajar
- dia nih pandai menenangkan keadaan . dia pandai berkata'' dan mengambil perhatian orang dengan kata''nya yang memukau . OMG !! hahaha
- dia juga orang tengah yang boleh diharapkan sebab tahap islamic dia boleh dipercayai
- dia kalau dicampurkan dengan hajar , memang kering gusilah ak nampak gayanya . chemistry diaorang macam battery AA dicampur dengan turbin dynamo . memang janakuaasa yang gila'' . haha

yang ak belajar dari dia :
"kena pandai control emosi dan try memahami emosi sekeliling"

{coming soon}

FAIZAH : kanak'' yang lambat matang
- dia nih sangat tak matang dan gila dengan jepun especially comic jepun . kalau perlukan pertanyaan comic apa''  tanye je dia ni
- dia juga amat ganas dengan kucing . buat masa ni , banyak dah kucing dia mati , but bukan sebab dia tapi sebab penyakitlah . haha
- dia sangat comel perwatakan dia . macam budak'' dikatakan . tak tentu arah dan perlukan guidance dalam setiap perkara yang dia nak buat . but muka dia sangat emotionless . susah orang lain nak faham dia . 
- dalam hal dia sendiri , dia sangat teliti dan take counts every things . kalau boleh step-by-step punya action dia amik kira .
- dengan dia , kalau terasa nak lari , kitaorang akan lari . kalau nak panjat , kitaorang akan panjat , kalau terasa nak main masak'' , kitaorang akan main masak'' . senang citer ak berani buat benda gila'' dengan dia . HAHA
- ak dengan dia memang suka bergayut lama'' . kalau call tak sampai sejam memang tak sah . dan dia jugalah penganggu tidur ak . kalau pukul 12 malam dia terasa nak call or ada problem . sah'' dia akan call ak straight on spot . ak selalu cakap dalam keadaan mamai dengan dia . haha , sian betul .

yang ak belajar dari dia :
"patience is everything and do whatever u want to do if u believe it"

continue ---->

Monday, April 16, 2012

oh PREVE ~ drive it to believe it

Assalamualaikum ,



uwah ~ cayalah proton !! not bad gak r kereta terbaru nih . ape name dy ? preve ?? hoho maksud nama kereta nih still ak tidak ketahui so jangan tanya . but awesome lah cause nama dy cam catchy gitu . auww ~ i like ! tengok short film (yang pemandu F1 tuh drive) tuh pon buat ak rasa teruja !! nguahaha . well i LOVE cars ~ lagi pun affordable lah kan bagi orang yang dah berkerja tok beli kereta yang sleek design macam tuh ! ala'' cam hyundai gitu ~ tapi bagi orang yang kire habuk-habuk duit tabung macam ak nih boleh tengok jela kan . LOL . *sigh* cakap pasal kereta buat ak teringat akan lesen keretaku yang harus di-retake (!) humph !! ini semua gara'' ak terDRIFT time jpj dulu . hampeh je kan . tapi sabar jela labu , itu namanya cobaan nguahaha . but apa'' pun wish me lulus for this retake and tak perlu di-re-retake semula . Pray for me everyone , hwaiting !!! lagi pon tanpa lesen , memiliki kereta adalah mimpi angin kus'' sahaja and i don't want that ~ i want to have my own carS . kih3 . penekanan di carS : ada S disitu hahaks


mimpi dilamar ? OMG !

Assalamualaikum ,

mahu menceritakan sebuah kisah tentang seorang dara yang bermimpi dilamar oleh Raja di dalam mimpinya .  kisah si dara tidur nyenyak dan berdengkur . terlintas awan'' mimpi di dalam sel'' otak berkembang si dara di malam hari (kot , sebab dah tido mati mane mengesah masa) . and then dalam mimpinya ~

datanglah sebuah kereta putih berkarpetkan merah disebuah rumah river cottage y penuh dgn bunga a.k.a rumah si dara . maka , terimalah si dara sepucuk surat ala'' undangan cinderella gitu . tertera di surat tersebut , tercatatlah majlis makan'' grand . 

keesokan hari , si dara dan bapanya berjalan menuju ke tempat undangan dengan uncangan kain macam kain baju sinchan diikat pada kayu (klasik woo ~) . berjalan menerusi seliku jalan dan terjumpalah mereka akan taman bunga yang sedia dengan kolamnya . mereka berposing tak hengat dunia guna kamera mereka , lalu , meneruskan perjalanan mereka . setibanya di jeti , mereka diiringi seorang manusia yang tak hengat akan jantinanya masuk ke dalam sebuah boat , or feri ?? setiba di destinasi , mereka tiba di satu rumah putih yang mewah ala'' restaurant (si dara pun tak pasti) . mereka disambut meriah oleh hamba'' abadi , wait ,  ke pelayan'' (?) dengan lemah gemalainya .

setiba di meja , terbentanglah makanan yang pelbagai juadahnya . si dara ketika itu hanya berfokus akan makanan dihadapannya tanpa menhiraukan kata'' yang diberikan kepadanya . namun , kefokusnya terbantut ketika disedarkan pelayan untuk menukar baju formal si dara di up stairs . dalam ketika menaiki tangga , si dara melihat dengan penuh "Uwoah" akan design bangunan tersebut . jalan punya jalan akhirnya si dara di bilik persalinan dan menukarkan bajunya . setelah itu , terlihatnya si dara akan habuk di meja lalu dibersihkannya . sepulangnya si dara di meja makan , yang lain sudah pun memulakan juadah mereka tanpa menunggu si dara . tanpa berasa apa'' si dara pun join lah makan (ape lagi kan) . but then , ada orang mintak tolong si dara ambilkan lauk di dapur . tanpa bantahan si dara pergi . setelah diambilnya lauk di dapur , semakin banyak permintaan dari orang kepada si dara . dan si dara melayan setiap kata'' tanpa sebarang bantahan (apakah ? ishk2) . busy punya busy si dara melayan ibarat pelayan , sampailah tiba masa dessert . dan ketika itulah si dara hilang kesabarannya apabila melihat ice cream .

dan semua terhenti ! si dara berdiri tegak di hujung meja dan ketika itulah seorang pemuda mengajak si dara jamah ice cream tersebut . si pemuda mengambil dulang di tangan si dara dan membiarkan si dara merasa juadahnya . namun , tak sampai sesudu si dara menjamah ice creamnya , ice creamnya diambil oleh pelayan untuk membersihkan meja . si dara tidak puas hati . si dara tidak berasa kenyang (rasa biasa'' je) akan makan malam tersebut namun tidak berkata apa'' (pelik betul) . sampailah ketika si dara dan bapanya mahu pulang . si dara ditahan oleh pemuda sebelumnya . si pemuda meminta maaf akan ujian kesabaran yang si dara perlu hadapi . dan jeng jeng jeng ! keluarlah cincin (xtau bape karat) . si dara melihat dengan kebingungan , dan si pemuda tersebut segera menerangkan setiap detail di hatinya . dan ketika itulah si dara tahu bahawa pemuda tersebut adalah raja atau org koperat berjawatan high dan lamaran tersebut terhasil . dan belum sempat si dara meluahkan perasaannya .

spoil ~~~

si dara terjaga dari tidurnya , angkara kakaknya mencampakan kucing di atas badan si dara suruh bangun , dengan perasaan hampeh . si dara menepis ekor kucing yang hampir menyapu mukanya . dan berakhirlah pelamaran tersebut tanpa kesudahan .

THE END

saje fun FUN

Assalamualaikum .

hehe . entry hari ni sangat simple (MAYBE) and it is about FUN!
okeh , i know hidup memanglah tak se-sweet mane pon and not as smooth as we thought so kita tak boleh nak fun ~ fun ~ sangat ...... etc''.......{ bla la la , tra la la} so what ?! memang hidup kita tak sempurna mana BUT bagi ak , hidup ni memang interesting and FUN ! (in their own special aspect at least) sebab setiap climax and plots in our life makes us stronger . so , we should never be afraid to move on . memang susah kengkadang kita nak bangun from our dark ages opss dark time (?) ermm .... what those words ..... from our fall ?? haha i dunno ~ dah lama tinggal dictionary dan grammar book , hanya bergantung kepada google translate yang tak begitu translate je sekarang.

ak admit ak pun takut nak move on , but sampai bila kita nak holds ourselves back into our past ? we can't change the past . so why should we live in it ? *sigh* , yes i'm saying it to myself too . YOK ! (<--- trademark ak) kita mula berjalan kehadapan dengan pengajaran yang lepas sebagai penguat diri supaya kita tidak akan ulangi kesilapan yang sama lagi . haa~ ayat karangan yang selalu memberi impak A kepada ak dulu , biar ak ulang DULU ~ ak kini bukan lagi pelajar sekolah . muahaha . ak sudah dewasa DALAM IC but secara betul'' nye~ no body knows . zass !

okay back to the future , lagi pon FUN adalah salah satu kaedah untuk awek mude . LOL . ye lah , cause kita selalu senyum dan ketawa . IMPORTANT highlight here , semua ito kita perlu buat dengan berpada-pada janganlah jadi macam angsa dalam library . OKIE ? sunnah pun menggalakkan kita supaya berpada-pada dalam setiap perkara yang kita buat didunia . kat akhirat (?) Allahualam .
okeh . for me benda yang FUN yang aku suka are :

{teruja tengok pict edit y menjadi ! (0,0)}

tetiba rasa sangat 'beng' entry ni .....
but alang'' makan pekasam baik ak kebas meggi .
dah buat sampai panjang , hbiskn entry ape lagi .

muahaha chow !

Sunday, April 15, 2012

bicara hati ak suruh ak jadi ank mithali , wee

{hanya gambar hiasan}

Assalamualaikum ,

Nguahaha , title post memang tahap rasa nak gelak guling-guling turun bukit macam hindustan . but this is the truth , ak terasa nak berubah lagi pon maklumlah selepas ini ak akan melangkah ke dunia luar sendirian untuk meneruskan perjuangan akademikku *HOH poyos ! btw , kPOP pon sekarang ak dah kurang

but problems nye sekarang , ak nih bukan lah sesopan yang disangka or diharapkan : sesungguhnya ak manusia biasa (woot woot) . jadi hmmm ~ menjadi anak mithali ? wait ak x mau jadi anak kepada orang bernama mithali but menjadi anak soleh mithali tu ak nak . just , ak perlukan pentunjuk how to be one ?

but to learn that , i need to be patience and patience not quite me specialty . i CAN be patience but i think i would be distracted in the middle of the way . *pity huh ? well people knows me as the one who can't stay still . so i need to find some ways to make my learning process interesting and FUN ! wee ~~~

*sigh* but u know what ? i Will NOT give up !! if this the choice that good for me then i should try to change ! i CAN ! CAN ! CAN ! insyaAllah . if i with Him , anything is possible ! SubhanAllah !

'Beng' yang teramat

Assalamualaikum

hmmm ~
sebenarnya ak rasa diri ni jadi semakin 'beng' sejak balik dari pulau haritu .
nih semua gara-gara si 'dia' nguahaha . nih dah nak start jiwangs dah ni *poyos !
hidup ak yang x pernah suka pantai tetibe boleh pulak fall in love with that island . ishk ishk teruk ak nih .
ntahla maybe sebab muka 'dia' somewhat soothing or s0-s0 serta senyuman friendly 'dia' kot membuatkan ak asik like kat 'dia' . LOL . (just like ok)
but seriously maybe nih nafsu je kot , so i just gonna let this feelings go .
lagi pon sambung belajar pon ak tak start lagi . lagikan mau menggatal pasal 'dia' ? *huh nonsense sungguh ak !

sebenarnya nak tulis tu jek . lagipon this is the first time i felt like this so , just wanna make a history to it . LOL . sekali lagi 'beng' !!

Saturday, April 14, 2012

Pulau Bidong yang sangat ter-BAEEK !!

{usah ditanya mana ak : tdung putih baju kuning buat peace x matang tuh}
.........................................................................................................................................................
Assalamualaikum .
hehe . oyeyeah everyone ! ak baru balik dari pulau bidong , Terengganu !!
{pasal sunburn usah ditanye ok ? }
reaction ak bagi pulau bidong and kem ni : terAMAT SANGAT BEST !!! sampai ak xmau balik !! ki3
{my awesome DAD !}

{my mom and tortoise}

ak dapat pegi pon sebab thanks to my mother a.k.a lecturer di KMTPH (kolej matrikulasi teknikal pahang) yang ajak tok join kem explorasi sains laut dgn kerjasama UMT nih . ak sebagai orang asing yang ikot program matrik nih terasa janggal lah jugak pegi cause x kenal siapa-siapakan pada awalnye . but thank God , x rugilah pegi Woo ~ tapi betullah memang respect UMT boleh uruskan pulau tuh , sebab corals and creatures memang terpelihara lagi . so , memang puas lah ak snorkeling kat situ walaupon bergelen-gelen air masin ak dah telan . habislah high blood pressure ak lpas ni . huahaha . time tuh action pro lebih padahal amateur gilaks . ki3 . i could say that i had " TONs of FUN EXPERIENCEs " joining that camp ! cause it was so much fun , new , interesting also thrilling adventures i'd ever tried

aktiviti kitaorang dlm 3 days 2 nights:
05 APRIL -08 APRIL 2012
make our tent (kat wakaf , LOL)  .  swimming  .  hiking  .  snorkeling  .  fishing  .  kayaking  .  group performance  .  main selipar (kinda . i just watched from far)  .  BBQ  .  watch tortoise lay its' eggs (O-sem !)  and others water experiences !
memang masyuk

{kitaorang ditarik dengan boat , FUN giler !}
sebenarnya sebab kitaorang hanyut ke tengah laut . agagaga . naif sungguh kami tidak sedar

{members of group A : "ae~ ae~ ae~"}

btw , ak hiking pakai crops kot ~ hahaha memang cara ! kalau tersandung tuh maintain COOL jep . LOL . tapi ak paling suke just sit back on the swings and swing myself into those beautiful paradise scenery ! like seriously it was so beautiful . subhanAllah ! and i felt so peaceful being there alone . it's a good place to think actually . but the things i LOVE the most to do is to play the buai bola (?) . sebab dy memang thrill and dizzy ! hahaha but i still LOVE it . besides , facilitators kitaorang sangat sporting . main layan je ape kitaorang buat . kengkadang kesian jugak lah tengok sebab dyrang mcam dibuli oleh kami . LOLs .

{lawakan scenery dy ? terasa nak stay sane jek}




apa-apa pon :
thanks kepada semua yang terlibat tok camp nih : Allah , MOM , DAD , KMTPH , UMT n so on .
tQ !! i had so much FUN !

...........................................................................................................................................

fakta that i know: 
pulau bidong adalah bekas or should i say ex-tempat tinggal pelarian vietnam time perang vietnam dulu . cerita lebih lanjut terlalu panjang untuk ditulis kat sini , so pandai-pandai google ye ? sekarang it's known as a research centre for the marine (i guess ?) and it is under the power of UMT : Universiti Malaysia Terengganu . (mcm power ranges plak gimik dy . LOL) . *tabik spring !*

Thursday, February 23, 2012

“What Would My 3D World be with LG Optimus 3D?”


*excited ! 
to be honest my 3D world would be O-SEM ! with LG Optimus 3D
weee ~

like seriously ? it's 3D okay ! the way i view the IT world would be totally change with it . especially for graphic maniac like i am , even tough i still immature in it . it would be a great experience to surf all my design and other design in 3D . UUWAA ! i can faint talking about this !

and come on , who doesn't like 3D , right? 
from my research there is only 28% people don't like 3D , so that's mean that the rest 72% are totally love it . besides, the name Optimus really caught my attention . of course it's because i LOVE transformer !  and again , it O-SEM !! hahaks .

on the other hand , THIS LG optimus prime 3D have a sleek design , HIGH resolution screen and OMG! a camera that takes pictures and videos in 3D !!! did you wanna kill me with that fact ? haha , whoaah ~ this is really something , respect lah to those who design and build this LG Optimus 3D . also , from what i had read ,  THIS LG Optimus 3D boasts an accelerometer and gyro sensor screen . and i react like "what the ? u kidding me right ?" hahaha . 

it really make my day after discovering this article about LG Optimus 3D . and it all thanks to Nuffnang a.k.a my part time job that provide enough information for me about it . 

either i get this phone or not , i don't know . but it will be a GREAT pleasure to have it . HOHO . that's all for today , Good Bye !

p/s: i hope i will dream about this phone tonight ~ 


simply by,
crazy monkey AINI a.k.a blog owner


Wednesday, February 22, 2012

stop being a jerk and start to move on

bisillahirahmanirahim , salam kepada semua ,

today , i've just rise from my dark world ~ muahaha ! no lah .

actually today , i've just realise that i should move on . i've been like a jerk thinking about the past over and over again . what i didn't realise before is that the past drag me down , deep deep down till the bottom of the earth . so , after regaining my confidence and ease of my mind , i had make my decision to let go of the past and keep moving forward , because out there , worldwide , there are more things waiting for me to discover . and i take that challenge to find them till the end of time . i'll try to be much more ambitious , outgoing , and be happy to what i've got . also , i'll tend to think more concrete and random , so that i could be me , the extraordinary me ! huhu . i don't mind being a black sheep because of my different kind of ways and different kind of personality . i should be grateful with every things that happen to me , alhamdulillah , every things that happen have their own reasons . so , rise up ! be you ! and chase to what you believe ! because Allah give you a chance to life today to prove that you can be a better person , better khalifah and a better muslim .

assalamualaikum and tQ .

Monday, February 20, 2012

musim kahwin sudah , yek ?


assalamualaikum ,
hari ini interest hambo adalah pasal kahwin , weee ~ seronok tak ? hehehe , nih bukan kisah hambo yang nak kahwin , hambo lama lagi weh ~ tapi ini sedara mara and jiran-jiran sekarang dah mula masak nasi minyak , dan baunya memang UMPH ! sampai menjilat kaki lah hambo cakap sama mu , fufufu , kalau macam ni lah setiap minggu , habislah diet hambo ,  huahaha , kidding jek , hambo tak diet pon , tak kuasa and tak larat nak menahan lapar nih except kalau puasa , huhu ,

tapi kan yang hambo peliknya , perlu sangat ke sanding-sanding ni ? i mean , tukang kipas , tukang silat and etc ? bukan kalau dah akad nikah je dah cukup ke ? dari pandangan mata memang lah best sanding secara besar-besaran ni tapi bila hambo observed betul-betul wedding planning ni , HOSH , macam nak sediakan stok beras untuk seabad ma ~ memang agak kucar lah hambo tengok kalau planning dia tak betul . seram jugak lah ~ but u know what the say , love makes the people blind ,



maybe hambo pon nak ada sanding-sanding ini bila dah nikah nanti , but i think pelamin tuh , hambo tak buat kot , sebab i more interest on making a secret garden wedding dekat mosque or family house , simple but yet memorable , no crowded people , no step by step pergi ke pelamin yang kena hafal , just simple gathering and makan-makan , lagipun baik hambo guna duit pelamin dan sekian-sekian tu untuk pergi honeymoon dengan family-family sekali , i mean like family vacation , kan ? kan ? kan best tuh ~ lagi pon time tu lah kita dapat belanja parents untuk pergi vacation . private vacation .

lagi pon , amek gambar dekat outdoor free backdrop nye cuma kena hire cameraman jela kan , haha , hambo pon memang jenis carefree orangnya , so kalau pasal outdoor ni , count me in ! and kalau pasal masyarakat setempat ni , maybe hambo buat jamuan makan-makan ringkas je and not too complicated , hehe , hambo tak suka serabotkan kepala , haa ~ this jela yang running through my head FOR NOW pasal wedding ni , i know i sound completely boring but , i like it that way FOR NOW (cause i don't know my future me) .

eh , jap ? kenapa cerita pasal hambo pulak nih ? lari sangat dah ni weh ~ haha , hambo chow wow dulu lah ye ? sebab kang tak pasal-pasal fikir wedding ni lagi jauh pulak kang , result spm pon tak keluar lagi hah ~ oh by the way doakan lah hambo ye ? moga-moga result hambo and friends adalah terbaik bagi kami semua . insyaallah . amin ~




Sunday, February 19, 2012

Hot Blogs Contest by Manja

bismillahirahmanirahim . 
hehe , hari ini disebabkan di-tag oleh kawan ku yang chumil untuk join Hot Blogs Contest by Manja , so , hambo pun mencuba nasib si labu untuk join contest ini , tehee ~ by the way , hambo suka sangat lagu belog Manja ni , terasa cam di-refresh pulak , ahaks , beng kan ? tapi tak tau lagu apa tuh , so kalau tau sila inform ye ? hehe , teamwork anda sangat dihargai . tak lupe gak ! hambo geram giler dengan pict teddy bear dekat banner tu , fufufu rasa cam nak koyak-koyak jek sebab dia warna pink ! hahaha no lah ~ sebenarnya sebab mata teddy bear tu asyik tenung depan jek kat hambo , rasa seram ada gak , dah lah tengah tulis post ni malam-malam buta sorang-sorang diri , kui3 .......... *(tengah dalam fasa ''beware'')

Syarat syarat untuk menyertai contest ini adalah :-
jeng jeng jeng


--> Wajib follow blog Manja (akan di follow balik oleh Manja)
--> Mesti klik INI , INI INI , dan INI
--> Buat entry bertajuk Hot Blogs Contest by Manja dan letak kan banner berserta link dan syarat syaratnya.
--> Tag 3 buddies dan pastikan mereka tahu.
--> Letakkan link entry korang dekat comment box Manja. (in case tak dapat,tinggalkan link di tagboard)

buddies yang lucky di-tag oleh hambo :
ainun
leka
nady 


hehe , thats all for today peeps , see ya !
btw, harap-harap nasib si labu kali ni bertuah ... hahaks

Saturday, February 11, 2012

alahai goreng minyak penuh

{sedapnye ayam goreng~}

assalamualaikum semua!!

to start the post i would laugh like a mad scientist 
NGUAHAHAHAHA

for your information, i love cooking.... like seriously love cooking since i LOVE to eat! nyummy! nyummy! talking about food already make me hungry.....kih kih kih

BUT

even a great cook (uwah~ den ni great cook ka?) has thier own weakness and mine is 
"GORENG MINYAK PENUH"
yup, thats right~

i hate to cook anything that would involve deep frying.... hwaiya! memang den tak suka ma~~ lagi-lagi kalau dia dah start nak meletup-meletup tu.... tak kiralah ayam ka, ikan ka semua tu den tak suka..... ishk2.... apa nak jadi lah kan dengan anak dara sorang ni..... kesian suami den nanti sebab den tak suka goreng minyak penuh..... agagaga

oleh sebab tak suka dan takut nak goreng-goreng ni.... den selalu lari time orang start nak mengoreng.... den cabut lari cam micheal chumarker <--- macam mana eja??
kalau terpaksa goreng pon, den akan pastikan tangan den bertutup rapi dengan kain untuk elak kena percikkan tuh..... ibarat orang memasak pakai baju sumo.... hahaha....

haa~~~ teruk sangat rasa diri nih..... macam mana lah kan den nak berhadapan dengan mak mertua nanti... kih kih kih.. malu ma~~~ 

tapi tak ape! practice make perfect!
i'll not give up!! i'll try to overcome my weakness...... i can! i can!
nguahaha... pelik lak rasa tetibe...

oklah.... sebenarnya tengah nak menggoreng nih.... sebab nak hilangkan takut tulis blog kejap... hahhaa... wajar-ka den buat macam gini.... fufufufu..... adik-adik comel lotey kat luar sana jangan ikot example sorang nih okay?

so, bye bye

Friday, February 10, 2012

Spill out the truth


Assalamualaikum w.b.t

I think its time for me to spill out the truth

Maybe dekat luar sana some people anggap den sebagai seorang yang sudah ber-couple….. But actually the totally truth is that I’ve never ever been coupling……(yeay me!)........ Maybe I do in my dreams but in reality? naaaaa~~~ not really interested in it…… if do, I prefer coupling after marriage.

But unfortunately last year, dekat FB den ada buat status relationship with ‘someone’, and its actually a fake relationship....to be truth, I really feel bad about it~…SERIOUSLY!….. but for your information, that ‘someone’ actually doesn’t really existed…. ‘we’ created it to avoid a ‘person’ that somehow~ kinda~~ annoyed me….. I know that ‘person’ is trying to take a role as a friend but let me say this, I need my privacy sometimes, okay sweet muffin?

So,

Ta-dah!!!!
The truth finally came out! Yeay! With this I wouldn’t feel bad about it anymore…. Fiuuhh~~~ what a relief~~~~

Besides, I rather be a SINGLE for now until someone purpose me…(uuwoooaahh! Tinggi level daydream den nguahahaha)….that is because I still lack of abilities and the responsibilities to take care of myself, so why should I take care of others, right?? and i somehow manage to put up a dream that my husband would be the first and the last guy that i love..... (kih3~ blushing2!!).... So, i will treasure and cherish my feelings on the right guy only...... by the way, i hate to waste my time to put up a hope to someone that doesn't confident to make me as a wife.... (jauh dah fikir nih~~~).... because i truly hate playboy even though they really are cute..... LOL

that is all for today,
"bye bye"

Friday, February 3, 2012

sky kingdom

photographer: Aini

sky,
i just love sky,
they hold their own different stories by forming various patterns every day and night,
when i look at them, i could feel that i can be beyond the boundaries,
i could feel the freedom that God brings to His people,
i could feel that there is something out there that yet to be discover,
sky makes me calm,
they sweep away my problems,
instead they brings me more ideas,
ideas for me to grow,
ideas for me to get through the life,
and ideas for me for my inspiration,
God creation truly are wonderful, magical and the best
Subhanallah walhamdulillah wala'illah ha'ilallah allahuakhbar !



course oh course

den dalam dilema sekarang ni ibarat buah delima yang sedap dimakan, slurrp! ....den tengah fikirkan..

nak ambil corse apa yek untuk upu?

den sebenarnya tak lah serabot mana tapi den masih tak pasti dengan keputusan den..... den sangat minat architecture and was thinking to further on that..... but takkan den nak letak choices den semua architecture?? hmm...... what to do~ what to do~

patutkah den ambil ICT?? sebab den ada ambil elective ICT but i'm not really LOVE to memorize fact TOO MUCH.... well u can say that i'm a lazy bone actually..... but i do love ICT technically like programming and so  on.... but still.... should i?

bila fikir-fikir lagi, patotkah den ambil interior designer? sebab dia design things and i somehow love to create things.....

oh wait should i be an inventor?!

OMG, am i going to far? hahaha..... i don't know..... i kinda messed up, but one thing for sure.... i'll wait for my result first.... and THEN i'll choose what to further on?

so wish me luck u guys


p/s: akhirnya tak selesai jugak nak ambil apa

give away from Old Book's Blog


dengan hasil memeras ugut kawan den untuk mencari giveaway...... (hahaha kidding jek den minta tolonglah sebenarnya), akhirnya den bertemu kasih dengan giveaway blog OLD BOOK's BLOG

UWAAA~~~
kasih clap sikit lah....... hehehe

den sebenarnya dalam bosan menunggu pantang...... (erk apakah?)....... so, den nak meneroka alam blogging nih sekejap untuk menghilangkan dahaga dan bosan yang amat terlampau kerna sedang menanam anggur di rumah..... =,=''..... lagi pon nampak fun jek giveaway ni.... so, why not give it a try right? mane lah tau ada rezeki datang mencurah-curah bagai durian runtuh gedebuk gedebuk~

tapikan den terkejut dengan syarat yang disediakan, senang bin kacang la den cakap sama mu.. but statement "i'll not bite u" kinda making me freaking out a bit.... hahah.. sebab den tertanya, sebelum ni empunya blog pernah bite siapa'' ke? hehehe...... btw, it just a friendly joke dear empunya blog, jangan amik hati yek? *wink2

so that's all, good day and assalamualaikum !

heart broken

bad news for me yesterday,

kawan den semalam dah mengesahkan yang dia dah tak nak kawan dengan den, apa punca cerita ni pon den tak tahu, it quite a shock for me when i heard that she said like that, den dah try banyak kali hari'' sebelumnya untuk contact dia tapi baru semalam dapat reach but what did i got? a heart broken

den bukan nak cari gaduh dengan dia semalam, but on the other hand den ingat nak berbaik-baik semula dengan dia ...... but i never knew that things would be the opposite ways.....

instead of berbaik-baik, we fought.

crazy huh? but that's the truth ...... kitaorang fought dalam messages, maybe den punyer salah jugak tanya banyak-banyak dekat dia sebab apa dia nak putus kawan dengan den but i just need a simple answer from her..... not quarreling.... i just want to know the reason she want to putus kawan dengan den, just that ! ..... but i never get to know the truth....

well, i think this is the better way for us.....

she'll have things on her ways, and i'll be on my own ways....... but one thing for sure, i really being hurt by her...... i still can't believe this kind of things would happen to me.....