....................................................................................................................................................................................................

Friday, April 20, 2012

my first deface ! wee ~


uwaahh ! Assalamualaikum !!

NGUAHAHAHA............ ak sangat seronok !! sebab this is my first time making my own deface from scratch ! maybe ak terlalu jakun untuk 'ripple tank' pasal nih sedangkan ramai lagi yang PRO kat luar sane . but walaupon tak seberapa deface ak , ak tak kire !! ak sangat seronok making it !! hahahahah . tu je nak cakap sebenarnya . so pye'' , ak ngantok ! sayonara everybody !!

this is my deface : http://www.inputandanalysis.com/e.html
kalau korang nak blajar deface ley tanye master nih : http://milokurangsusu.blogspot.com/

Tuesday, April 17, 2012

coret coret ak dan family

nama ak tak akan dedahkan , just gambar sahaja .

- kakak pertama
- dia seorang yang sporting dan lasak . kalau nak sempoi dan simple , dialah calon yang sesuai tok ak join .
- dia nih boleh lah ~ dikatakan bertanggungjawab sebagai anak sulong . just masalah dia , suka shopping just like my mother . HAHA . they share the same interest i guess . especially about 'vintage' . HOH , sungguhku tak paham . 
- kalau ada problem tentang life ak suka tanya dia sebab dia lebih experiences dari kami ber-3 . lagipon , she knows how hard life can be . maklumlah , dah banyak dugaan dia terima sampailah ke alam kerja nih .
- hati dia kuat , but once dia stick on something . susah nak ganggu pegangan dia dan dia agak sensitive sikit , tu ak x berani nak cakap banyak HAHA . takut kena plak dengan dia nanti . but , slow talk works with her . she has a good heart (like me !)
- dia sangat minat baking , crafting DIY dan dia jugak lah yang banyak menggalakkan ak try buat craft itu ini . banyak ak belajar dari dia just recipe cheesecake dia ak tak pass lagi nak buat . HAHA mesti terbantatlah , termanis lah ~ haish cobaan labu betul .
- ak paling suka naik kereta dengan dia sebab dia drive macam F1 racer . bak kate ayah , drive macam KL-ian (orang KL jangan terasa pulak baca nih , nih just base on my point of view) woot ! woot 

i learned from her :
learn to be strong , tough and flexible with my surrounding 



- kakak ke-2
- dia nih more to islamic from my point of view , and because of that i love to ask about religious stuff with her . and she would share a bit of much she knows . mostly nasihat dia sangat berguna cause she gave me quite a lots about the details . yes ! she's quite perfectionist
- kalau terasa nak hidup so-so dan tenang ak suka dengan dia . lagi'' time nak tengok awan sama'' she's my bestfriend at that time . 
- akak ak nih jugak banyak cakap especially time mengemas . HAHA . but time makan mostly she's the one that would be un-notice to be around the table : she would just eat quietly at the corner unless she want us to pass something .
- dia nih the most suitable maid suri rumah among us sebab she have those mother-like-personality and i love to bully her (in good ways i guess) HAHA . lagipun , dia sangat rajin dalam hal'' macam ni berbanding ak . tuh yang amik kesempatan tuh . LOLs
- she's very creative persons like my other sisters , tapi dia paling menonjol lah kot especially pasal design but right now she's furthering microbiology kat USA . sobs , miss her
- dia jugak sensitive , kalau ber-skype dengan dia , tak sah kalau dia tak nangis . maybe sebab dia rindu kitaorang kot . yela ~ dia dah hampir 2 tahun tak balik Malaysia . mana tak nye kan . 

i learned from her :
learn to be more respectful and be grateful with my life


- my third sis 
- she's very happy go lucky type i guess among us . it hard to shut her mouth sometimes . HAHA . but once she started to emo , it could be quite scary for me . LOLs . tapi ak suka cari pasal dengan dia cause it is FUN ! ngehehe *gelak jahat*
- kalau ak nak gila'' dan berkorean , dia calon yang ngam sekali . HAHA
- dia nih tau amik hati orang dan menjaga hati orang . lagi'' time tengah tegang , ada'' jela action yang dia amik . sometimes , i admire her for that . just sometimes ok , kasi highlight di situ . haha
- dia nih agak nerdy that love books and she love bio-chem (!) , that's why she further medics now . i was just like "say what ?!!"
- kalau dengan dia , i love to share story about my secret (opps) haha tapi ak tak heran sebab secret ke tak , family comes first . they know all about my secret . but kalau pasal OPPA korean , ak dengan dia just share sama'' jela . family members yang lain tak minat sangat
- kalau dengan dia jela ak asik terkantoi nangis . did she can sniff my tears ?? kenapa every time ak nak nangis secretly she knows ?? ayoyo ~ habis hilang cool ak .
- dia juga paling senang paham ak sebab jarak lahir ak dengan dia tak lah jauh beza sangat berbanding dengan akak'' yang lain . lagipon , dia jugaklah yang banyak jaga ak time kecik'' dulu , time sekolah rendah masak sardin dengan sayur bening . HOHO memang ak tak dapat lupa . 

i learned from her :
learn to be more playful with my age and happy go lucky


coret coret kisah ak dan mereka



HAJAR : si penggila
- budak paling annoying pernah ak jumpa but still FUN bersama kamo0 yang tersayang . auwww ~ 
- cara dia meng-handle kucing amat meggerunkan . especially kalau dia pegang roro . risau macam nak beranak ak dibuatnya . hahaha . 
- seorang yang gila'' (tahap maximum) , poyo dan hidup dengan selamba ya ya
- dia mempunyai aura seronok dan fun . dia suka merempit dengan motornya dengan cara berhemah . haha . once dia dah lambat ke sekolah . u will never know dia speeding sampai berapa . 
- dia x suka dikongkong . favourite dia suka hidup carefree but dia seorang anak yang patuh . mak dia sangat sporting , ak suka sleep over rumah dia . HAHA
- dia nih memahami dan suka motivasikan orang lain . selagi ade ruang kosong untuk dia mebebel bagi pendapat dan pandangan dia kat orang lain , selagi tulah dia akan mencelah . NGUAHAHA but kalau motivasi pasal pelajaran , hmmm ...... susah nak cakap . (no heart feeling okay ?)
- dia berani dan berkomitmen tinggi dalam hal yang dia suka . once dia dah start suka something . ak nasihatkan janganlah stop kanak'' ribena macam dia . 

yang ak belajar dari dia :
"bersikap berani dan outspoken once in a while is the best action u could done"



TIKAH : penyelamat keadaan 
- dia ni susah sket nak cakap , hmmm . maybe seseorang yang walking in the air (?) sebab dia seorang yang pandai dengan perasaan dia .
- as u know orang yang pandai dengan perasaan ni agak sensitive but tahap ke-sensitive-an dia ak still dapat handle . NGUAHAHA
- dia nih sangat faham dengan emosi ak yang tak tentu arah nih . kalau ak perlukan nasihat pasal feeling , ak suke share dengan dia . sebab ak x perlu cakap banyak tok dia paham perasaan ak .
- dia sangat macam keibuan . boleh dikatakan macam ibu mithali . pandai masak sama macam hajar
- dia nih pandai menenangkan keadaan . dia pandai berkata'' dan mengambil perhatian orang dengan kata''nya yang memukau . OMG !! hahaha
- dia juga orang tengah yang boleh diharapkan sebab tahap islamic dia boleh dipercayai
- dia kalau dicampurkan dengan hajar , memang kering gusilah ak nampak gayanya . chemistry diaorang macam battery AA dicampur dengan turbin dynamo . memang janakuaasa yang gila'' . haha

yang ak belajar dari dia :
"kena pandai control emosi dan try memahami emosi sekeliling"

{coming soon}

FAIZAH : kanak'' yang lambat matang
- dia nih sangat tak matang dan gila dengan jepun especially comic jepun . kalau perlukan pertanyaan comic apa''  tanye je dia ni
- dia juga amat ganas dengan kucing . buat masa ni , banyak dah kucing dia mati , but bukan sebab dia tapi sebab penyakitlah . haha
- dia sangat comel perwatakan dia . macam budak'' dikatakan . tak tentu arah dan perlukan guidance dalam setiap perkara yang dia nak buat . but muka dia sangat emotionless . susah orang lain nak faham dia . 
- dalam hal dia sendiri , dia sangat teliti dan take counts every things . kalau boleh step-by-step punya action dia amik kira .
- dengan dia , kalau terasa nak lari , kitaorang akan lari . kalau nak panjat , kitaorang akan panjat , kalau terasa nak main masak'' , kitaorang akan main masak'' . senang citer ak berani buat benda gila'' dengan dia . HAHA
- ak dengan dia memang suka bergayut lama'' . kalau call tak sampai sejam memang tak sah . dan dia jugalah penganggu tidur ak . kalau pukul 12 malam dia terasa nak call or ada problem . sah'' dia akan call ak straight on spot . ak selalu cakap dalam keadaan mamai dengan dia . haha , sian betul .

yang ak belajar dari dia :
"patience is everything and do whatever u want to do if u believe it"

continue ---->

Monday, April 16, 2012

oh PREVE ~ drive it to believe it

Assalamualaikum ,



uwah ~ cayalah proton !! not bad gak r kereta terbaru nih . ape name dy ? preve ?? hoho maksud nama kereta nih still ak tidak ketahui so jangan tanya . but awesome lah cause nama dy cam catchy gitu . auww ~ i like ! tengok short film (yang pemandu F1 tuh drive) tuh pon buat ak rasa teruja !! nguahaha . well i LOVE cars ~ lagi pun affordable lah kan bagi orang yang dah berkerja tok beli kereta yang sleek design macam tuh ! ala'' cam hyundai gitu ~ tapi bagi orang yang kire habuk-habuk duit tabung macam ak nih boleh tengok jela kan . LOL . *sigh* cakap pasal kereta buat ak teringat akan lesen keretaku yang harus di-retake (!) humph !! ini semua gara'' ak terDRIFT time jpj dulu . hampeh je kan . tapi sabar jela labu , itu namanya cobaan nguahaha . but apa'' pun wish me lulus for this retake and tak perlu di-re-retake semula . Pray for me everyone , hwaiting !!! lagi pon tanpa lesen , memiliki kereta adalah mimpi angin kus'' sahaja and i don't want that ~ i want to have my own carS . kih3 . penekanan di carS : ada S disitu hahaks


mimpi dilamar ? OMG !

Assalamualaikum ,

mahu menceritakan sebuah kisah tentang seorang dara yang bermimpi dilamar oleh Raja di dalam mimpinya .  kisah si dara tidur nyenyak dan berdengkur . terlintas awan'' mimpi di dalam sel'' otak berkembang si dara di malam hari (kot , sebab dah tido mati mane mengesah masa) . and then dalam mimpinya ~

datanglah sebuah kereta putih berkarpetkan merah disebuah rumah river cottage y penuh dgn bunga a.k.a rumah si dara . maka , terimalah si dara sepucuk surat ala'' undangan cinderella gitu . tertera di surat tersebut , tercatatlah majlis makan'' grand . 

keesokan hari , si dara dan bapanya berjalan menuju ke tempat undangan dengan uncangan kain macam kain baju sinchan diikat pada kayu (klasik woo ~) . berjalan menerusi seliku jalan dan terjumpalah mereka akan taman bunga yang sedia dengan kolamnya . mereka berposing tak hengat dunia guna kamera mereka , lalu , meneruskan perjalanan mereka . setibanya di jeti , mereka diiringi seorang manusia yang tak hengat akan jantinanya masuk ke dalam sebuah boat , or feri ?? setiba di destinasi , mereka tiba di satu rumah putih yang mewah ala'' restaurant (si dara pun tak pasti) . mereka disambut meriah oleh hamba'' abadi , wait ,  ke pelayan'' (?) dengan lemah gemalainya .

setiba di meja , terbentanglah makanan yang pelbagai juadahnya . si dara ketika itu hanya berfokus akan makanan dihadapannya tanpa menhiraukan kata'' yang diberikan kepadanya . namun , kefokusnya terbantut ketika disedarkan pelayan untuk menukar baju formal si dara di up stairs . dalam ketika menaiki tangga , si dara melihat dengan penuh "Uwoah" akan design bangunan tersebut . jalan punya jalan akhirnya si dara di bilik persalinan dan menukarkan bajunya . setelah itu , terlihatnya si dara akan habuk di meja lalu dibersihkannya . sepulangnya si dara di meja makan , yang lain sudah pun memulakan juadah mereka tanpa menunggu si dara . tanpa berasa apa'' si dara pun join lah makan (ape lagi kan) . but then , ada orang mintak tolong si dara ambilkan lauk di dapur . tanpa bantahan si dara pergi . setelah diambilnya lauk di dapur , semakin banyak permintaan dari orang kepada si dara . dan si dara melayan setiap kata'' tanpa sebarang bantahan (apakah ? ishk2) . busy punya busy si dara melayan ibarat pelayan , sampailah tiba masa dessert . dan ketika itulah si dara hilang kesabarannya apabila melihat ice cream .

dan semua terhenti ! si dara berdiri tegak di hujung meja dan ketika itulah seorang pemuda mengajak si dara jamah ice cream tersebut . si pemuda mengambil dulang di tangan si dara dan membiarkan si dara merasa juadahnya . namun , tak sampai sesudu si dara menjamah ice creamnya , ice creamnya diambil oleh pelayan untuk membersihkan meja . si dara tidak puas hati . si dara tidak berasa kenyang (rasa biasa'' je) akan makan malam tersebut namun tidak berkata apa'' (pelik betul) . sampailah ketika si dara dan bapanya mahu pulang . si dara ditahan oleh pemuda sebelumnya . si pemuda meminta maaf akan ujian kesabaran yang si dara perlu hadapi . dan jeng jeng jeng ! keluarlah cincin (xtau bape karat) . si dara melihat dengan kebingungan , dan si pemuda tersebut segera menerangkan setiap detail di hatinya . dan ketika itulah si dara tahu bahawa pemuda tersebut adalah raja atau org koperat berjawatan high dan lamaran tersebut terhasil . dan belum sempat si dara meluahkan perasaannya .

spoil ~~~

si dara terjaga dari tidurnya , angkara kakaknya mencampakan kucing di atas badan si dara suruh bangun , dengan perasaan hampeh . si dara menepis ekor kucing yang hampir menyapu mukanya . dan berakhirlah pelamaran tersebut tanpa kesudahan .

THE END

saje fun FUN

Assalamualaikum .

hehe . entry hari ni sangat simple (MAYBE) and it is about FUN!
okeh , i know hidup memanglah tak se-sweet mane pon and not as smooth as we thought so kita tak boleh nak fun ~ fun ~ sangat ...... etc''.......{ bla la la , tra la la} so what ?! memang hidup kita tak sempurna mana BUT bagi ak , hidup ni memang interesting and FUN ! (in their own special aspect at least) sebab setiap climax and plots in our life makes us stronger . so , we should never be afraid to move on . memang susah kengkadang kita nak bangun from our dark ages opss dark time (?) ermm .... what those words ..... from our fall ?? haha i dunno ~ dah lama tinggal dictionary dan grammar book , hanya bergantung kepada google translate yang tak begitu translate je sekarang.

ak admit ak pun takut nak move on , but sampai bila kita nak holds ourselves back into our past ? we can't change the past . so why should we live in it ? *sigh* , yes i'm saying it to myself too . YOK ! (<--- trademark ak) kita mula berjalan kehadapan dengan pengajaran yang lepas sebagai penguat diri supaya kita tidak akan ulangi kesilapan yang sama lagi . haa~ ayat karangan yang selalu memberi impak A kepada ak dulu , biar ak ulang DULU ~ ak kini bukan lagi pelajar sekolah . muahaha . ak sudah dewasa DALAM IC but secara betul'' nye~ no body knows . zass !

okay back to the future , lagi pon FUN adalah salah satu kaedah untuk awek mude . LOL . ye lah , cause kita selalu senyum dan ketawa . IMPORTANT highlight here , semua ito kita perlu buat dengan berpada-pada janganlah jadi macam angsa dalam library . OKIE ? sunnah pun menggalakkan kita supaya berpada-pada dalam setiap perkara yang kita buat didunia . kat akhirat (?) Allahualam .
okeh . for me benda yang FUN yang aku suka are :

{teruja tengok pict edit y menjadi ! (0,0)}

tetiba rasa sangat 'beng' entry ni .....
but alang'' makan pekasam baik ak kebas meggi .
dah buat sampai panjang , hbiskn entry ape lagi .

muahaha chow !

Sunday, April 15, 2012

bicara hati ak suruh ak jadi ank mithali , wee

{hanya gambar hiasan}

Assalamualaikum ,

Nguahaha , title post memang tahap rasa nak gelak guling-guling turun bukit macam hindustan . but this is the truth , ak terasa nak berubah lagi pon maklumlah selepas ini ak akan melangkah ke dunia luar sendirian untuk meneruskan perjuangan akademikku *HOH poyos ! btw , kPOP pon sekarang ak dah kurang

but problems nye sekarang , ak nih bukan lah sesopan yang disangka or diharapkan : sesungguhnya ak manusia biasa (woot woot) . jadi hmmm ~ menjadi anak mithali ? wait ak x mau jadi anak kepada orang bernama mithali but menjadi anak soleh mithali tu ak nak . just , ak perlukan pentunjuk how to be one ?

but to learn that , i need to be patience and patience not quite me specialty . i CAN be patience but i think i would be distracted in the middle of the way . *pity huh ? well people knows me as the one who can't stay still . so i need to find some ways to make my learning process interesting and FUN ! wee ~~~

*sigh* but u know what ? i Will NOT give up !! if this the choice that good for me then i should try to change ! i CAN ! CAN ! CAN ! insyaAllah . if i with Him , anything is possible ! SubhanAllah !

'Beng' yang teramat

Assalamualaikum

hmmm ~
sebenarnya ak rasa diri ni jadi semakin 'beng' sejak balik dari pulau haritu .
nih semua gara-gara si 'dia' nguahaha . nih dah nak start jiwangs dah ni *poyos !
hidup ak yang x pernah suka pantai tetibe boleh pulak fall in love with that island . ishk ishk teruk ak nih .
ntahla maybe sebab muka 'dia' somewhat soothing or s0-s0 serta senyuman friendly 'dia' kot membuatkan ak asik like kat 'dia' . LOL . (just like ok)
but seriously maybe nih nafsu je kot , so i just gonna let this feelings go .
lagi pon sambung belajar pon ak tak start lagi . lagikan mau menggatal pasal 'dia' ? *huh nonsense sungguh ak !

sebenarnya nak tulis tu jek . lagipon this is the first time i felt like this so , just wanna make a history to it . LOL . sekali lagi 'beng' !!

Saturday, April 14, 2012

Pulau Bidong yang sangat ter-BAEEK !!

{usah ditanya mana ak : tdung putih baju kuning buat peace x matang tuh}
.........................................................................................................................................................
Assalamualaikum .
hehe . oyeyeah everyone ! ak baru balik dari pulau bidong , Terengganu !!
{pasal sunburn usah ditanye ok ? }
reaction ak bagi pulau bidong and kem ni : terAMAT SANGAT BEST !!! sampai ak xmau balik !! ki3
{my awesome DAD !}

{my mom and tortoise}

ak dapat pegi pon sebab thanks to my mother a.k.a lecturer di KMTPH (kolej matrikulasi teknikal pahang) yang ajak tok join kem explorasi sains laut dgn kerjasama UMT nih . ak sebagai orang asing yang ikot program matrik nih terasa janggal lah jugak pegi cause x kenal siapa-siapakan pada awalnye . but thank God , x rugilah pegi Woo ~ tapi betullah memang respect UMT boleh uruskan pulau tuh , sebab corals and creatures memang terpelihara lagi . so , memang puas lah ak snorkeling kat situ walaupon bergelen-gelen air masin ak dah telan . habislah high blood pressure ak lpas ni . huahaha . time tuh action pro lebih padahal amateur gilaks . ki3 . i could say that i had " TONs of FUN EXPERIENCEs " joining that camp ! cause it was so much fun , new , interesting also thrilling adventures i'd ever tried

aktiviti kitaorang dlm 3 days 2 nights:
05 APRIL -08 APRIL 2012
make our tent (kat wakaf , LOL)  .  swimming  .  hiking  .  snorkeling  .  fishing  .  kayaking  .  group performance  .  main selipar (kinda . i just watched from far)  .  BBQ  .  watch tortoise lay its' eggs (O-sem !)  and others water experiences !
memang masyuk

{kitaorang ditarik dengan boat , FUN giler !}
sebenarnya sebab kitaorang hanyut ke tengah laut . agagaga . naif sungguh kami tidak sedar

{members of group A : "ae~ ae~ ae~"}

btw , ak hiking pakai crops kot ~ hahaha memang cara ! kalau tersandung tuh maintain COOL jep . LOL . tapi ak paling suke just sit back on the swings and swing myself into those beautiful paradise scenery ! like seriously it was so beautiful . subhanAllah ! and i felt so peaceful being there alone . it's a good place to think actually . but the things i LOVE the most to do is to play the buai bola (?) . sebab dy memang thrill and dizzy ! hahaha but i still LOVE it . besides , facilitators kitaorang sangat sporting . main layan je ape kitaorang buat . kengkadang kesian jugak lah tengok sebab dyrang mcam dibuli oleh kami . LOLs .

{lawakan scenery dy ? terasa nak stay sane jek}




apa-apa pon :
thanks kepada semua yang terlibat tok camp nih : Allah , MOM , DAD , KMTPH , UMT n so on .
tQ !! i had so much FUN !

...........................................................................................................................................

fakta that i know: 
pulau bidong adalah bekas or should i say ex-tempat tinggal pelarian vietnam time perang vietnam dulu . cerita lebih lanjut terlalu panjang untuk ditulis kat sini , so pandai-pandai google ye ? sekarang it's known as a research centre for the marine (i guess ?) and it is under the power of UMT : Universiti Malaysia Terengganu . (mcm power ranges plak gimik dy . LOL) . *tabik spring !*